NY UTSTÄLLNING. "Kom igen! – en utställning om idrott för alla" har temat idrott och inkludering. Foto: Wilhelm Magnusson-Wigarth

Nysatsning ska locka fler till idrottsmuseet

Efter fem månaders renovering öppnar Riksidrottsmuseet sina dörrar igen. Inför öppningen på lördag utlovas nya utställningar, fräschare lokaler och en mer lekfull miljö.

  • Publicerad 19:00, 25 okt 2017

Museets chef Pernilla Klingofström ser fram emot nyöppningen.

– Vi vill verkligen öppna nu, det är så tråkigt att vara ett stängt museum, säger hon och kallar renoveringen den största satsningen sedan öppnandet i Museiparken på Djurgården för tio år sedan.

– Framför allt vill vi att besökarna ska känna direkt när de kliver innanför dörrarna att de är på ett idrottsmuseum. Därför har vi gjort om de publika ytorna en hel del. Istället för ett anonymt kapprum har vi till exempel kapphängare i form av hockeyklubbor och förvaringsboxar som ser ut som häststall.

Nya trenden: Spring som du är!

Hennes förhoppning är att fler ska hitta till museet, vilket också är en del av syftet med renoveringen. De senaste åren har besökarantalet legat stadigt kring 40 000 per år, vilket enligt Pernilla Klingofström varit ungefär vad museet klarat av.

– En anledning till att vi bygger om är att vi utan problem ska kunna ta emot fler. Tidigare har det blivit trångt i kapprummet och i caféet.

Här lär sig de allra minsta att få bollkoll

Förutom de renoverade lokalerna presenteras även två nytillkomna basutställningar. Den ena heter "Spelplatsen" och handlar om hur idrott och kultur påverkar varandra. Den andra har fått namnet "Tiden" och är en historisk utställning om idrotten i Sverige. Vernissage för "Tiden" blir det först i mars men redan nu finns det möjlighet att få ta del av en försmak.

– Sedan är förstås Sportlab kvar, där besökaren får utmana och testa sig själv. Den är så populär så den ville vi behålla.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu intar cyklisterna Stadion

Nyheter Stort lopp avgörs på klassisk mark för fjärde året i rad ”Sveriges vackraste cykellopp”, enligt arrangören. Nu är det dags för Stadiongirot igen.måndag 23/4 17:00

Därför lägger nakenklubben på Söder ner

Nyheter "Har inget med tillståndet att göra" Den omtalade och kontroversiella Klubb Naket lägger ner. "Vi tyckte inte det var ett bra rykte för restaurangen", säger krögaren som stod för lokalen.måndag 23/4 16:28