Nobel Center möts av en offentlig plats i söder. Foto: David Chipperfield Architects

Nytt bakslag för Nobel Center-motståndet – ny dom ger staden rätt

Staden har rätt att exploatera Blasieholmen för att bygga Nobel Center. Det slår Kammarrätten fast i en ny dom.

  • Publicerad 14:14, 27 jun 2017

Striderna om det omstridda Nobel Center på Blasieholmen rullar vidare. Nu har en ny dom kommit.

Överklagandena av Nobel Center avslås

Den här gången gäller det stadens beslut att ge exploateringsnämndens rätt att exploatera marken på Blasieholmen. Förra året överklagades beslutet till förvaltningsrätten. De överklagande ville få det prövat om kommunfullmäktiges beslut var lagligt eller inte. Förvaltningsrätten avslog överklagandet och konstaterade att det inte fanns skäl att upphäva beslutet.

Politisk splittring efter Stockholms nya miljonlöfte till Nobel Center

Men tretton personer överklagade även det beslutet till Kammarrätten, bland annat då de menar att "kommunfullmäktige överskridit sin befogenhet, att beslutet innebär ett otillåtet gynnande av Nobelhuset AB, att beslutet strider mot EU:s stats stödsregler samt att det förekommit jäv under handläggningen av ärendet", enligt Kammarrättens hemsida.

Men även där avslås överklagandena. Stadens beslut strider inte mot lagen enligt rätten.

"Kammarrätten konstaterar att klagandena inte visat att det finns grund för att upphäva kommunfullmäktiges beslut om exploatering, varför överklagandena avslås.", skriver rätten på sin hemsida.

Arkitekt återupplivar idén om det ursprungliga Nobelbygget

Vidare skriver rätten att de inte gjort en lämplighetsprövning eftersom ärendet gäller en laglighetsprövning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Tekniska Nämndhuset renoveras

Nyheter "De säger nej till 600 nya bostäder i city" Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att rusta upp Tekniska Nämndhuset. Möjligheten att bygga lägenheter i fastigheten går därför förlorad. "Oansvarigt", menar Moderaterna.fredag 24/11 16:45

450 elever kan snart stå utan skola

Nyheter Friskola blir bostäder på Södermalm – flyttplan stoppad 450 elever på Södermalm kan snart stå utan lokaler. En friskola ska bli bostäder och skolans plan – att flytta till en anrik fastighet i Gamla stan vid årsskiftet – har nu stoppats av staden.fredag 24/11 15:23