Rivas eller inte? En expertgrupp menar att fastigheten på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl. Foto: Jacob Hellgren

Nytt förslag för jättehuset i Vasastan

Rivning eller inte? Staden fortsätter att tveka angående jättehuset på Torsgränd. Nu ska man se om det går att både renovera och tillföra nya bostäder.

  • Publicerad 15:32, 16 feb 2018

Byggnaden på Torsgränd 1-27 med 144 hyresrätter byggdes i slutet av 1970-talet med kaseinhaltigt flytspackel. Materialet är numera förbjudet eftersom det kan orsaka hälsoproblem när det kommer i kontakt med fukt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I flera år har hyresgäster som vill bevara huset och fastighetsägaren AFA Fastigheter, som vill riva det och bygga nytt, haft en konflikt.

Stadsbyggnadskontorets tidigare utredning visar att det inte är nödvändigt att riva på grund av kaseinet men att huset är i ett stort behov av renovering för att komma till rätta med både byggnadstekniska och ventilationstekniska brister.

Enligt en ekonomisk analys gjord av ett konsultföretag skulle ett renoveringsalternativ blir dyrare än ett nybyggnationsalternativ.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden inför ett så kallat plansamråd. I tjänsteutlåtandet skriver stadsbyggnadskontoret att "de första genomförda studierna och kalkylerna visar att det finns ekonomisk potential att renovera befintlig byggnad om nya byggrätter kan erhållas inom fastigheten".

Vidare skriver man att man vill fortsätta utreda vilket alternativ som är bäst för området: att riva och bygga nytt eller att bevara och bygga nytt.

Enligt nuvarande tidsplan skulle en detaljplan kunna antas i slutet av 2020.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ödehuset på Söder har fått nytt liv

Nyheter Tegelhuset i Fatbursparken – nu fullt med musik Elektronisk indiepop, krautrock, metal och körsång. I flera år har det sagolika 1800-talshuset nedanför Medis ekat tomt. Men sedan en musikförening flyttat in är det helt andra tongångar i Tegelhuset.lördag 24/3 9:00

Nu byggs nya spårvägen i City

Nyheter NYA SKISSER: ✓Helt bilfri gata ✓Ny hållplats vid T-Centralen ✓Fler spårvagnar Bilfria gångstråk och ny slutstation för spårvagnslinjen vid T-Centralen. Bygget av nya Klarabergsgatan ser ut att bli klart tidigare än beräknat – nu läggs rälsen som ska göra spårvagnspendlingen...lördag 24/3 8:50