Mer pengar till yngre barn efter omfördelning av skolans pengar. Foto: Mostphotos

Omfördelning av skolans pengar – mer till yngre

Mindre pengar till fritids och högstadieelever, mer till 3-5-åringarna och yngre skolelever. Det blir resultatet av Barn- och ungdomsnämndens nya beslut.

  • Publicerad 12:15, 30 nov 2017

Från den 1 januari gäller nya belopp för skolpengen, som skolorna får för varje barn. Pengen sänks för barn som är 1 och 2 år gamla, som får 108 000 kronor per barn och år i stället för 120 000 kronor som skolpengen skulle ha varit enligt det gamla sättet att räkna.

3-5-åringarna på förskola får däremot mer än tidigare, 108 000 i stället för 98 000 kronor. Elever i förskoleklass får 71 000 i stället för 64 000, och i årskurs 1 till 5 får 71 000 i stället för 69 000.

Elever mellan klass 6 och 9 får mindre; 75 500 i stället för 82 500. Fritidsverksamheten får mindre pengar än tidigare per barn, 34 200 enligt de nya räknereglerna i stället för 34 700.

– Den stora posten har vi valt att lägga på förskolesidan. Det handlar om vikten av tidiga insatser, säger Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Men för Socialdemokraterna räcker det inte med att omfördela pengar. I partiets budget satsas 13,5 miljoner mer på skolan än vad Alliansen gör. "Det ger inte heller något lyxtillvaro i skolorna men täcker de mest akuta behoven och lindrar de orimliga besparingarna i grundskolan", skriver partiet på sin hemsida.

"Det är helt orimligt att konsekvenserna av den här ideologiska snålheten ska bäras av våra unga kommuninvånare. Socialdemokraterna har sedan länge påpekat vikten av att investera i barn och ungdomar även om det kostar några tioören till i kommunalskatt", fortsätter partiet.

Dessutom vill (S) jobba för fler förskollärare: "Vi kan inte fortsätta att tro att vi blir den bästa skolkommunen med att ha mycket lägre andel förskollärare än i riket."

Budgeten ska upp i Kommunfullmäktige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vem skickar dåliga DVD-filmer till Jocke?

Nyheter En gång fick han 300 stycken Varje vecka trillar det ner flera dvd-filmer genom brevlådan hemma hos Jocke som bor i Täby Kyrkby. Men han har inte beställt, vet inte vem som postar dem eller varför.fredag 15/12 20:08

Öppningsdags för Täbys nya tapasbar

Nyheter "Nästan fullsatt" Idag öppnar Täbys nya, och efterlängtade, tapasbar och gästerna har redan börjat strömma till. Lagom nervöst tycker ägaren Reza Jafaripour.fredag 15/12 15:33