Bjuder på firande. Barbro Slättman och hennes familj vill i år välkomna två ungdomar att fira jul med dem. Foto: Helena Wedin

Öppnar sitt hem på julafton

Julen är viktig för Barbro Slättman och hennes familj – och därför har de bestämt sig för att öppna sitt hem för någon som annars hade tillbringat den ensam.

  • Publicerad 07:00, 17 dec 2016

”Vi inbjuder 2 ungdomar att fira julafton med vår familj här i Bålsta. Kom som du är. Du får uppleva julen som är för oss alla. Tomten kommer, vi umgås, äter gott,tittar på Kalle Anka m m.”

Så löd inlägget som Barbro Slättman la upp i gruppen Bålstas anslagstavla i början på december. Hejarop och uppskattande kommentarer från andra användare lät inte vänta på sig.

– Man ska göra det man kan för att alla ska få ha jul, och det är väl egentligen hela tanken bakom varför vi gör det här, berättar Barbro Slättman när vi möts hemma hos henne där julfirandet ska äga rum.

Granen i vardagsrummet är naken med undantag för belysningen – resten av pyntet ska upp tillsammans med barnbarnen som strax kommer på besök.

Stor familj

De är en stor familj som brukar fira jul ihop – allt som allt är de 18 personer och tre hundar.

Så när Barbro Slättman förra julen beslöt sig för första gången att bjuda in främmande människor att fira julen tilsammans med dem blev det minst sagt ganska så fullt i huset.

Då var det två syriska barnfamiljer som fick komma och delta i julfestligheterna.

– Det var fullt hus, men det gick så bra så. Vi var alla lite blyga i början, och jag var nervös – tänk om de inte känner sig väl till mods? Men det släppte snabbt.

Kalle ett måste

I år är det som sagt ett par ungdomar som är välkomna. Några som inte har någonstans att vara under julafton.

– Planen är att ha en väldigt traditionell jul. Kanske bygger vi ett chokladhus, vi pysslar, spelar spel. Vi missar absolut inte Kalle Anka. Och sen kommer tomten, säger Barbro.

Hur kom du fram till att du ville göra det här?

– Jag har jobbat med missbruk i hela mitt liv. Jag har det med mig – hjälper man någon får man det dubbelt tillbaka. Inga märkligheter med det.

Du får det att låta så självklart – men samtidigt visar responsen och reaktionerna du fått att det här förmodligen inte är lika självklart för vem som helst?

Barbro tystnar och funderar en stund. Hon berättar att hon blev svårt sjuk för ett par år sedan.

– Det byggde väl på lite –att jag lärde mig leva i nuet mer, och inte vänta tills imorgon med att göra saker som jag vill göra i dag. Men vet du vad – jag har ändå alltid haft tanken att det bara är att göra saker och då blir det bra. Det hjälpte mig nog att bli frisk också. Jag planerar inte alltför mycket – jag sätter mig vid ratten och kör och kommer dit jag ska. Folk har sagt till mig, ”Barbro, du måste lära dig att säga nej och sätta stopp.” Men det vinner jag inget på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tomas från Bålsta, näst starkast i världen

Nyligen vann hans adept SM-guld. För Tomas Ring själv blev det VM-silver när veteran-VM i tyngdlyftning avgjordes i Sydafrika. –onsdag 25/4 10:39

Senaste numret

Bålstabladet