Irriterad över skollösning. Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) tycker att Vallentuna kommun hellre kan premiera duktiga rektorer i lönesamtalet. Foto: Pressbild/ROLF ANDERSSON

Oppositionen dissar satsning på försterektorer: "Blir så förbannad"

En satsning på expertgrupp med rektorer ska ta Vallentuna kommun till att bli en av landets 30 bästa skolkommuner. Det hoppas alliansen som beslutat att satsa på "försterektorer". Oppositionen är inte övertygad.

  • Publicerad 15:44, 20 mar 2017

Under måndagen gick Vallentuna kommun ut med ett pressmeddelande om en ny skolsatsning. De inför "försterektorer" i både fristående och kommunens skolor. Syftet är att bli en av landets 30 bästa skolkommuner.

"Med uppdrag som försterektor ökar möjligheten för fler rektorer att inkluderas i det kommungemensamma utvecklingsarbetet och växa ytterligare i sin roll som rektor", skriver kommunen.

Tanken är att försterektorerna ska bilda en grupp, ett förvaltningsråd, som gemensamt bidrar till en pedagogisk och organisatorisk utveckling i hela skolkommunen.

– Hela poängen är att få en ökad samverkan mellan fristående och kommunala skolor. Målet som fullmäktige gett nämnden är att bli topp 30 bland skolkommuner. Vi saknar ett tydligt skolledaruppdrag från staten, därför går kommunen före och tar detta beslut, säger Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Vad är urvalskriterierna för att bli försterektor?

– Det blir tio försterektorer, hälften från fristående skolor och hälften från kommunala. Hur vi väljer ut vilka som blir försterektorer kommer vi att arbeta fram, det är inte klart ännu, säger Skog.

Oppositionen är inte lika övertygade om att den nya lösningen är det som kan få skolorna i Vallentuna att lyfta.

Inte övertygade

– Vi fick reda på detta till det senaste mötet i Barn- och ungdomsnämnden. Det är säkerligen en bra idé, men underlaget till det mötet var undermåligt. Det känns som att alliansen vill vara först men inte har någon utarbetad plan, säger Jenny Thörnberg (MP), ledamot i nämnden.

– Så stor kommun är vi inte att vi inte kan sitta ned runt ett bord och bestämma tillsammans. Jag blir så förbannad. Det här är inte nyckeln till framgång, jag tror inte alls på det, säger oppositionsrådet Jaana Tilles (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaveh tog den tuffa vägen till respekt

Nyheter Populära fritidsledaren: "Jag grät mig ofta till sömns om nätterna" Fritidsledaren Kaveh Kodie Kabinejad vet hur tufft livet kan vara för ungar under uppväxten. Han kämpade själv som liten grabb med talfel och blev mobbad. Han gick sin egen väg, blev svensk mästare i...onsdag 26/4 19:57

Vallentuna gymnasiums glädjesiffor – rektorn trodde inte sina ögon

Nyheter "Lärarna som betytt mest för resultatet" Elever som kan tänka sig att rekommendera Vallentuna gymnasium till andra har höjts markant på bara några år. Rektorn var själv tvungen att läsa resultatet både en och två gånger.onsdag 26/4 17:53