"Jag blev helt paff", säger Jaana Tilles (S) om underskottet. Foto: Hege Hellström

Oppositionen kritisk efter underskottet på 33 miljoner

Förvaltningen flaggade i oktober om att de skulle gå sex miljoner minus. Nu blev siffran 33 miljoner kronor. Jaana Tilles (S) riktar kritik mot majoriteten.

  • Publicerad 16:54, 22 jan 2018

Att Vallentuna kommuns socialförvaltning gör en förlust på 33 miljoner kronor kom som en överraskning för många.

LÄS MER: Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna, fick informationen på ett möte i fredags.

– Jag blev helt paff. Jag vet att det kan bli minusresultat i stora förvaltningar som socialförvaltning där mycket är rent myndighetsutövning som styrs av lagar. Oftast ser man redan ganska tidigt att nu är det på gång, men det här kom som en rejäl överraskning, säger hon.

Det ska enligt Parisa Liljestrand vara kostnader för ensamkommande och lss-placeringar som kostat mer än väntat.

Jaana Tilles poängterar att LSS-placeringarna görs utanför kommunen, något som är mycket dyrare än om kommunen haft liknande boenden på hemmaplan. De höga konsultkostnaderna var också en delorsak till underskottet. Att betala högre lön för våra egna anställda så att de stannar kvar minskar behovet av att hyra in dyra konsulter.

Hon poängterar att det är majoriteten som har ansvaret för budgeten och att det blir tydligt att de har svårigheter att hantera budgetprocessen.

– Budgetramarna verkar vara alldeles för snäva. Behoven har varit större, och då har det kostat mer. Vi insåg att pengarna inte kommer räcka, därför gick vi ut med ett annat förslag.

– Men i ärlighetens namn så skulle det inte heller ha täckt det här. Vi kunde inte ana att det kommer så pass många fler HVB- och LSS-placeringar.

Jaana Tilles menar också att just socialnämnden är en nämnd där man inte kan spara hur som helst.

– Det är en jättesvår nämnd att effektivisera eftersom det drabbar dem allra svagaste i samhället. Även om de vetat om de här 33 miljonerna i oktober, vad skulle vi sagt? Att vi inte placerar barn som behöver det?

Torbjörn Einarsson (C), ordförande i socialnämnden, besvarar påståendet om att LSS-boenden inom kommunen skulle varit billigare:

– Det är en av många saker som vi håller på och ser över och räknar på vad som är bäst. Och hur man i sådana fall ska balansera mellan externa och interna placeringar.

Varför gör man LSS-placeringarna utanför kommunen?

– Det beror främst på att vi i dagsläget inte har egna platser som räcker. I år har flera typer av placeringar ökat oväntat mycket. Vi har också underskott på LVU- och LVM-placeringar (vård av unga och av missbrukare). Vi har helt enkelt behövt göra fler placeringar än vi räknat med, säger Torbjörn Einarsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför spärrades Biblioteksgången av i veckan

Nyheter "Initialt kunde vi inte avgöra vad det var inuti" Läsare undrar hur det kom sig att polisen spärrade av Biblioteksgången i Täby centrum under måndagen. Svaret: En förpackning som polisen var tvungen att undersöka.fredag 16/2 11:23

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

Nyheter "Riskerar kulturhistoriska värden" På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i...fredag 16/2 11:20