Här, i kvarteret Krubban, blir det ny lekplats och mer grönyta. Foto: Per Brandt

Orangeri och lekplats – så blir nya parken på Östermalm

Ny lekplats med historiskt tema och ett orangeri där man ska kunna köpa växter. Här är planen för tomma plätten i hörnet Styrmansgatan/Linnégatan och den innehåller inget Nordens hus.

  • Publicerad 07:00, 13 jun 2017

För fyra år sedan anlade Statens fastighetsverk en trädgård, med odlingslådor för boende, i kvarteret Krubban på Östermalm.

Östermalmsnytt har tidigare skrivit om myndighetens planer på ett Nordens hus, en 4000 kvadratmeter stor byggnad i fyra till fem våningar, på den tomma marken i hörnet Styrmansgatan/Linnégatan. Huset skulle drivas av Föreningen Norden och tanken var "att skapa ett centrum och en mötesplats för det fräschaste och senaste när det gäller nordisk mat, musik, kultur och design".

Parken på Östermalm kan ge plats åt nordiskt skrytbygge

Men nu har planerna lagts på is och Föreningen Norden letar efter en annan plats. I stället planeras en lekplats med "historiskt tema", ett tiotal träd och nya sittmöbler samt två nya gräsytor kantade av gatsten.

Östermalm får ny park vid Krubban

Nya möblerna "ska inbjuda till såväl lek som avkoppling". Illustration: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Lekplatsen kommer att vara klar först nästa år men redan i mitten av juli kommer sittmöbler och grönytor på plats. Planen är att i framtiden bygga ett orangeri framför Malmgården.

Östermalm säger nej till Nordens Hus-förslag

– Vi vill skapa en oas för de boende i området. Tanken är att man ska kunna köpa växter och kanske en kopp kaffe i orangeriet. Vi tittar på olika möjligheter, säger Mary Anne Vardy, som tror att det kan bli verklighet inom ett par år.

Illustration: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21