Protester. Den 7 mars samlades ett hundratal Sanduddenbor utanför kommunfullmäktige. Beslutet om skolan hade dock skjutits upp. Foto: Daniel Cannervik

Osäkert stöd för skolförslag i fullmäktige

Förra veckan ville alliansen fatta beslutet om att sälja Sanduddens skola. Men hade förslaget verkligen tillräckligt stöd i fullmäktige?

Det är en sak att diskutera vad man tycker och tänker.

Beslutet om Sanduddens skola skulle ha tagits av kommunfullmäktige den 7 mars. Efter massiva protester tvingades dock politikerna ta en time out i ärendet. Men hade förslaget klarat en omröstning? Inte helt säkert, visar Mälarö Tidnings genomgång av de olika partierna.

Enligt vad Mälarö Tidning erfar är de 20 ledamöterna i Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Öpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna emot att sälja skolan.

Officiellt sett står Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet samlade bakom sitt förslag, vilket i teorin hade räckt för en majoritet, 21 mandat av 41. Men alla är inte överens. Minst en av de moderata ledamöterna – Marzena Waligorska – är emot förslaget.

I ett mejl till flera Sandudden-föräldrar, vilket Mälarö Tidning har tagit del av, skrev Waligorska nyligen: ”Jag kommer inte ställa mig bakom beslutet att sälja skolan. Jag tycker att det ska vara kvar i kommunal regi”. Hon skriver även att hon kommer att försöka ändra förslaget.

Känns inte jättebra

Mälarö Tidning har bett Waligorska att utveckla sina synpunkter, men eftersom beslutet sköts upp vill hon först invänta det omarbetade förslaget.

Ledamoten Lennart Nilsson (M) medger för Mälarö Tidning att det finns oenighet i M-gruppen om förslaget att sälja skolan.

– Om jag ska försöka tolka signalerna är det nog lite delade meningar om hur man ska gå vidare. Så är det. Känslan är inte ”jättebra idé”.

Men kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) tycker att resonemanget är för hypotetiskt och menar att partigruppen i stället står enig i frågan.

– Det är en sak att diskutera vad man tycker och tänker och en annan sak när vi väl går till beslut. Då är det med en enighet i partiet. Vi beslutar i fullmäktigegruppen hur vi ska ställa oss i olika ärenden. Man representerar ju ett parti, säger han.

Reuterskiöld tvivlar på om det någonsin hänt att moderata ledamöter röstat olika.

– Jag kan inte påminna mig om att det har hänt.

Ärendet om Sanduddens skola kommer att tas upp i kommunstyrelsen den 4 april. Tidigast den 18 april fattar kommunfullmäktige ett definitivt beslut.

Så ställer sig partierna till skolförsäljningen

Moderaterna – 16 mandat: För försäljning (men en ledamot är emot).

Centerpartiet – 3 mandat: För försäljning.

Kristdemokraterna – 2 mandat: För försäljning.

Liberalerna – 3 mandat: Emot försäljning.

Socialdemokraterna – 6 mandat: Emot försäljning.

Miljöpartiet – 5 mandat: Emot försäljning.

Vänsterpartiet – 1 mandat: Emot försäljning.

Öpartiet – 3 mandat: Emot försäljning.

Sverigedemokraterna – 1 mandat: Emot försäljning.

Övriga – 1 mandat (John Sjögren, politisk vilde, f d SD): Emot försäljning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

För få reser vintertid – då väljs vinterbryggan bort

Nyheter Pendelbåtens vintertrafik var ingen succé. Enligt uppgifter till Mälarö Tidning slopas därför Jungfrusundsavgångarna när linjen blir permanent. – Det är väldigt viktigt för oss att den kan gå från...fredag 22/9 14:18

Satsning på ökad trygghet för unga

Nyheter Fler vuxna behövs för ungdomars trygghet. Det säger kommunens nya trygghetsutredare Maria Hjalmarsson. – Vill vi skapa ett tryggt samhälle så behövs föräldraengagemang, säger hon.fredag 22/9 14:01

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter