Östermalms politiker är kritiska till Ropstens öppettider. Foto: Håkan Kjellgren

Östermalms krav: Öppna tunnelbanan dygnet runt

Efter att SL begränsade öppettiderna för Ropstens tunnelbanestation 2015 har Hjorthagsborna fått knalla till fots en rejäl bit för att komma hem nattetid. Nu sätter Östermalms stadsdelsnämnd ner foten.

  • Publicerad 06:30, 21 apr 2017

Den ena ingången har hållits stängd nattetid av SL med hänvisning till att det inte finns någon bemanning. I och med att de båda ingångarna ligger 900 meter ifrån varandra har det inneburit långa promenader nattetid för de resenärer som bor på "fel" sida om Hjorthagsberget.

LÄS ÄVEN: Hjorthagens fyndiga fejkannons som pikar SL

I samband med att stadsdelen fått yttra sig om trafikförvaltningens förslag till trafikförändringar i SL-trafiken som ska genomföras i december i år passar man nu på att kritisera att det inte finns några planer på att åter öppna båda ingångarna så länge tunnelbanan går.

– Det har jobbats aktivt med frågan sedan 2015 från Hjorthagsbornas håll, som bland haft en namninsamling. Men inget har hänt. Så nu såg vi chansen att från politiskt håll påverka SL i och med remissen som gått ut till oss, säger Birgit Marklund Beijer (S), ledamot i Östermalms stadsdelsnämnd.

Vill ha enighet

Hon hoppas på ett politiskt samarbete över blockgränserna i frågan framöver och att nämnden gemensamt kan få till en skrivelse för att sätta ytterligare press.

– Vi behöver en enighet i frågan för att påverka SL, säger hon.

Otrygg promenad

"Många tvingas ta en krävande promenad över eller runt berget. Detta innebär därtill promenad genom en miljö där få människor rör sig, som av många uppfattas som otrygg", skriver majoriteten i yttrandet.

LÄS ÄVEN: Sorry Hjorthagen – därför får tunnelbanan inte vara öppen på natten

De skriver vidare att situationen som den är idag inte lever upp till landstingets mål om "attraktiva resor" och "tillgänglig och sammanhållen region" och menar att att det är "hög tid att återgå till att båda ingångarna är öppna så länge tunnelbanan går".

Så tycker politikerna om busslinjerna

Den politiska majoriteten har även synpunkter på SL:s planerade förändringar av busstrafiken. Politierna föreslår att buss 55 ska få tätare turer och utredas om nattrafik samt beklagar att busslinje 44 lagts ned. De kritiserar dessutom att trafikeringen till Stora Skuggan har tagits bort med hänvisning till det finns en 4 H-gård i området som borde vara lätt att ta sig till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Anmäld för hatbrott på Medis

Nyheter Klädde ut sig och hetsade demonstranter Lördagens demonstrationer på Medborgarplatsen resulterade i fem polisanmälningar. Bland annat misstänks en man för hatbrott efter att ha klätt ut sig i peruk och hetsat mot den tillståndsgivna...måndag 21/8 17:59

Efter succéhelgen – Nytorgsfesten kommer tillbaka

Nyheter "Mycket spännande på gång" 30 timmars kvartersfest är över – men redan nu är det klart att vi inte sett det sista av Nytorgsfesten. ”Det är inget snack, vi kommer tillbaka” säger arrangören.måndag 21/8 16:03