Ladies. Två gånger om året träffas en grupp kvinnor och har klädauktioner. Foto: Mimmi Epstein

Östermalms "ladies" egna auktion fyller 50

1967. Då träffades Östermalms "ladies" första gången och hade en klädauktion. Sedan dess har de setts hemma hos någon två gånger per år.

  • Publicerad 12:03, 4 dec 2017

Det har gått femtio år sedan en kärngrupp med boende kring Karlaplan började träffas hemma hos varandra och ha klädauktioner. Sedan dess har gruppen vuxit. Helt enkelt säljer de kläder de tröttnat på och köper sådant de är sugna på. Vissa plagg "går runt".

– Det är kul när man ser något till salu som man själv sålde för några år sedan, säger Gunilla Tillinger.

Den här gången träffas gruppen hemma hos Gunilla Upmark på Erik Dahlbergsgatan. Ett rum är för byxor och kjolar, ett annat för överdelar, ett för smycken och ett för smink och accessoarer. Träffarna inleds med klädprovning. Det serveras bubbel och hälsodryck.

– Sedan brukar vi ta en paus och äta middag innan själva auktionen börjar, säger Gunilla Upmark.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Varför ska du inte ha den här jackan, Gunilla? frågar en kvinna.

– Åh, den hade jag i New York när det var tjugo minusgrader men ändå höll kroppen sig varm. Men nu har jag köpt en ny och har inte plats för hur många som helst.

Gunilla Upmark tillhör kärngruppen och har varit med sedan slutet av 1960-talet.

– Vi har bara fortsatt och det har blivit en tradition. Vi provar i omgångar, sedan får man lägga bud. Ibland kan det bli kamp om ett plagg men oftast går de för under hundralappen. Det som ingen budar på skänker vi till Myrorna.

Lena Erhardt har spanat in en specifik kjol.

– Men det kan bli tufft. I övrigt behöver jag kavajer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nästan alla som är med i gruppen är pensionärer.

– Många har haft jobb där man har haft en viss klädkod. Jag har jobbat i riksdagen och har haft 25 kavajer och dräkter. Det behöver jag inte nu.Inför träffarna är det bra tillfällen att rensa i garderoben, säger Gunilla Upmark som dagen till ära bär en tröja som det står "drittsekk" på. En referens till tv-serien Skam.

– Jag tycker väldigt mycket om den serien.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ödehuset på Söder har fått nytt liv

Nyheter Tegelhuset i Fatbursparken – nu fullt med musik Elektronisk indiepop, krautrock, metal och körsång. I flera år har det sagolika 1800-talshuset nedanför Medis ekat tomt. Men sedan en musikförening flyttat in är det helt andra tongångar i Tegelhuset.lördag 24/3 9:00

Nu byggs nya spårvägen i City

Nyheter NYA SKISSER: ✓Helt bilfri gata ✓Ny hållplats vid T-Centralen ✓Fler spårvagnar Bilfria gångstråk och ny slutstation för spårvagnslinjen vid T-Centralen. Bygget av nya Klarabergsgatan ser ut att bli klart tidigare än beräknat – nu läggs rälsen som ska göra spårvagnspendlingen...lördag 24/3 8:50