Många ville lämna. Sjuksköterskan Angeliqa Araby tappar Malte Welander från Svartsjö på 4,5 deciliter blod. Foto: Daniel Cannervik

Ovanligt högt tryck på blodbussen efter terrordådet

Terrordådet i Stockholm ökade snabbt viljan att lämna blod. När blodbussen kom till Ekerö nyligen blev det en ovanligt stark uppslutning.

  • Publicerad 14:51, 20 apr 2017

Ekerö är alltid bra, men den här gången har det varit extra många.

Före terrordådet i Stockholm var nivåerna i Stockholms blodlager lägre än önskvärt. Men dagen efter hade Blodcentralen i Stockholm tre gånger så många besökare som en vanlig lördag, även om enbart en mindre mängd blod behövdes till personer som skadades i attentatet.

När Blodcentralens blodgivningsbuss parkerade bakom Ekerös kommunhus nyligen blev effekten densamma.

– Ekerö är alltid bra, men den här gången har det varit extra många, vilket kan ha att göra med vad som hände, säger Angeliqa Araby, sjuksköterska på blodbussen, och syftar på lastbilsattacken på Drottninggatan.

Inför blodbussens besök får blodgivarna en kallelse och enligt Angeliqa Araby brukar man kunna räkna med att ungefär en tredjedel dyker upp. Men redan vid lunchtid hade hälften redan kommit.

– Så det är en mycket bra uppslutning.

Även många som inte har lämnat blod på ett tag kom den här gången, berättar Angeliqa Araby.

– Gemenskapskänslan har väckts, känslan av att det kunde hända här också. Den som är blodgivare vet någonstans i bakhuvudet att blod alltid räddar liv, det är något av det enklaste du kan göra för att rädda liv.

Nu innebar terrorattentatet på Drottninggatan inte riktigt den blodåtgång som sjukvården först befarade, däremot behöver blodcentralerna alltid ha in extra mycket blod inför storhelger som påsken. Blod är en färskvara som bara håller i sex veckor, så det gäller att blodbanken är välfylld.

– Kroniskt sjuka slutar inte att vara sjuka bara för att det är storhelg. Så det var bra att händelsen ändå genererade det här flödet ändå, säger Angeliqa Araby.

En av de blodgivare som besökte bussen för att tömmas på 4,5 deciliter blod var Malte Welander från Svartsjö. Han hade dock besökt bussen oavsett terrordåd.

– Jag har lämnat blod regelbundet i ungefär 30 år, en kompis gjorde det så då började jag också, sedan har det bara fortsatt. Jag brukar passa på att lämna när bussen är här Det känns bra, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Eldsjälen tackar för sig med en sista resa

Nyheter En epok närmar sig sitt slut. Snart väntar sista stödresan för Irmgard Kasier och Stödföreningen Sri Lankafaddrar.fredag 19/1 16:17

KRÖNIKA: Vi vill höra din röst om ditt bostadsområde

Krönika En vän till min familj sade när vi träffades strax innan jul. ”Ni borde göra något om den slumrande rivaliteten mellan Ekerö och Färingsö”. Mannen i fråga är själv uppvuxen på just Färingsö och...fredag 19/1 9:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter