Kungsholmsbor har engagerat sig i husprojektet och kräver att huset SKA byggas. Foto: Utopia

Oväntade stödet för höga huset – som inte finns

Projektet med att bygga ett högt och spektakulärt hus på östra Kungsholmen är kvar på idéstadiet. Det är dock inte huset, utan något helt annat, som är unikt med projektet.

  • Publicerad 20:01, 20 apr 2017

Det var 2015 som Utopia arkitekter presenterade en markanvisningsskiss på ett 17-våningshus vid Bolinders plan på sydöstra Kungsholmen.

Huset i sig sticker ut med sina spretiga vinklar, långsmala form och stora fönsterpartier.

Men det är något helt annat med projektet som får arkitekten att höja på ögonbrynen. Huset har nämligen fått ett stort stöd av närboende. Kort efter att planen presenterades startades Facebookgruppen ”Bygg Bolinders plan NU!”.

– Vi har aldrig varit med om att boende startar upp grupper och engagerar sig för att hus s-k-a byggas. Det brukar alltid vara det motsatta. Det här gör att projektet får ett eget liv, säger Mattias Litström som driver Utopia arkitektbyrå.

Är det nu det blir skyskrapor i Stockholm?

Planerna står just nu still och har inte lämnat idéstadiet. Men enligt Mattias Litström är det just sådana här positiva grupper som gör att projektet kan få liv igen och röra sig framåt i processen.

– I slutändan är det ett politiskt beslut som ska fattas. Och om politikerna vet att många vill ha huset blir det lättare att ta beslutet. Men framförallt är det kul att ja-sägare tar en större del i bygg- och bostadsdebatten. Det behövs, säger Mattias Litström.

Är det här Stockholms mest välutrustade bostadsrättsförening?

Vad som händer med husförslaget återstår att se. Just nu finns det inga konkreta planer att presentera.

Arkitektbyrån Utopias skiss på huset som föreslås byggas på Bolinders plan. Foto: Utopia arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45