Landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Över 20 miljoner till Danderyds sjukhus förlossningsvård

Fler barnmorskor till förlossningsklinikerna, det är målet när 120 miljoner tillsätts till förlossningsvården.

  • Publicerad 11:52, 18 okt 2017

Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att höja ersättningen till vårdval förlossning med tio procent.

– Totalt innebär det 120 miljoner kronor. Vi gör den här höjningen i två stycken steg. Det första var första oktober och det andra i maj 2018. Först 5 procent och sedan 5 procent igen, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

– För Danderyds sjukhus, som är en av de största klinikerna, innebär det 21,5 miljoner kronor. Det är klart att det är mycket pengar.

Att det är problem i förlossningsvården är ingen nyhet och enligt Ella Bohlin har det under sommaren varit särskilt ansträngd på förlossningsklinikerna.

– Det här är en efterlängtad reform. När jag varit i kontakt med och besökt förlossningskliniker har det varit ganska tydligt att det behövs mer personal för det är väldigt ansträngt. Bara i sommar har det fötts cirka 7 500 barn i Stockholms län, säger hon.

Pengarna ska gå till att öka bemanningen inom förlossningsvården.

– Att de anställer fler barnmorskor, det är vårt motkrav, säger Ella Bohlin.

Många som ska föda har hänvisats till andra förlossningskliniker, handlar det om brist på plats eller personal?

– Det är lite både och. Det handlar både om de fysiska vårdplatserna men också om personal.

– När vi summerar sommaren ser vi tydligt att det är fler barnmorskor som behövs.

Finns det fler barnmorskor att anställa eller måste ni utöka antalet studieplatser?

– Vi gör både och. Vi har ett antal utbildningsplatser för specialistutbildning, om du är sjuksköterska i dag och vill vidareutbilda dig betalar vi en vanlig lön och man behöver inte förlora inkomst under tiden man pluggar, utbildningen är på två år, säger Ella Bohlin.

– Vi vill utbilda fler barnmorskor. Sedan måste regeringen utöka platserna på barnmorskeprogrammet. Men det är en nationell fråga, det vill jag skicka med till den rödgröna regeringen. Vi tycker att vi tar vårt ansvar, nu måste de ta sitt.

Under hösten startade dessutom ett introduktionsprogram för nyexaminerade barnmorskor där den som är ny i branschen får gå bredvid en erfaren barnmorska i tre månader, och dessutom får en egen mentor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför spärrades Biblioteksgången av i veckan

Nyheter "Initialt kunde vi inte avgöra vad det var inuti" Läsare undrar hur det kom sig att polisen spärrade av Biblioteksgången i Täby centrum under måndagen. Svaret: En förpackning som polisen var tvungen att undersöka.fredag 16/2 11:23

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

Nyheter "Riskerar kulturhistoriska värden" På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i...fredag 16/2 11:20