Johannes Hjelmar. Foto: Jonas Månsson

Övergivet hus gick för åtta miljoner

Intresset för det övergivna huset på norra Färingsö blev stort. Nu har det sålts för över åtta miljoner. – Det sticker ut, säger Roland Lauritzen, jurist på Kammarkollegiet.

  • Publicerad 13:52, 21 mar 2017

Det såldes för ett väldigt högt belopp, 8,1 miljoner kronor.

I flera decennier stod huset på norra Färingsö i princip helt orört sedan ägarna avlidit i en drunkningsolycka. Deras son var ensam arvinge, men besökte huset ytterst sällan fram till sin död. Huset tillföll då Allmänna arvsfonden. Mälarö Tidning berättade om huset i december då det skulle rensas.

Försäljningen visade sig bli ett rejält tillskott i kassan för Allmänna arvsfonden.  

– Det såldes för ett väldigt högt belopp, 8,1 miljoner kronor, säger Roland Lauritzen, jurist från Kammarkollegiet som är en del av Allmänna arvsfonden.

Han tror att läget vid Mälaren lockade många spekulanter.

– Det är en sjötomt och det vet alla som har lite koll på Stockholmsmarknaden att många kan betala väldigt mycket för det, säger han.  

Innan försäljningen gjordes en extern värdering av objektet. Sedan fick en mäklare uppdraget att sälja huset.

– Det värderande företaget får inte sälja objektet utan det görs av en annan aktör. Värderingen görs av ett värderingsinstitut eller annan mäklare, men mäklaren som säljer får inte värdera huset. Så gör vi för att det ska bli en korrekt värdering, säger Roland Lauritzen.

Pengarna går nu till Allmänna arvsfonden som delar ut pengar till bland annat organisationer som ansökt om bidrag till olika projekt. Exempel kan vara integration eller projekt för barn, unga eller personer med funktionsnedsättning.  

Mäklaren har valt att inte kommentera försäljningen.

Rensade. Johannes Hjelmar har i vinter tömt det övergivna huset. Foto: Jonas Månsson

Kvar. Tidningar från husets ägare låg fortfarande framme. Foto: Jonas Månsson

Sömnad. Det fanns gott om garner, trådrullar och knappar i huset. Kvinnan som bodde där ägnade mycket tid åt sömnad. Foto: Jonas Månsson

Lämnat. I kökets skafferi stod bland annat torrvaror från 1960-talet. Foto: Jonas Månsson

Källare. I husets källare fanns gott om gamla tomglas. Foto: Jonas Måsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Förberedde mord – nu häktas mannen

Nyheter Greps i centrum På tisdagsmorgonen greps en Mälaröbo. Mannen ska ha förberett ett mord. Under fredagen togs beslut om häktning.fredag 20/4 15:00

Ny odlingstjänst för tidspressade

Nyheter Kolonilotten möter matkassen. Så kan man sammanfatta en ny företagsidé som tar form på Färingsö.fredag 20/4 11:01

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter