P-platser. Antalet p-platser ska inte minska, men de lär hamna något längre ifrån centrumet mot hur de legat innan. Foto: Mikael Andersson

Parkeringskaos i Viksjö – året ut

Ett 90-tal p-platser är just nu avstängda i Viksjö centrum, och besökare får räkna med att antalet kommer att vara reducerat fram till årsskiftet. Något som oroar handlare i området.

  • Publicerad 15:15, 21 feb 2018

Den som besökt Viksjö centrum den senaste tiden har nog inte missat stöket. Det är just nu avspärrat mellan centrumbyggnaderna, busshållplatsen har flyttat och ett 90-tal parkeringsplatser är avstängda.

Och avstängda p-platser kommer att fortsätta vara vardag i Viksjö de kommande månaderna. Sedan några veckor tillbaka är de mest centrumnära p-platserna, på den största parkeringen, delvis avstängda på grund av arbete med en VA-ledning. Något som lär pågå åtminstone fram till midsommar. Efter det ska delar av parkeringsplatsen stängas av del för del för renovering – vilket oroar handlare i centrum.

– Det hör av sig kunder dagligen som behövt bli avsläppta eller åkt någon annanstans för att handla, för att det är svårt med p-plats, säger Roger Lindén, som driver Blomsterbutiken i Viksjö centrum och är ordförande i företagarföreningen där.

Färre centrumnära p-platser

Ombyggnationen av centrumet görs på uppdrag av kommunen, enligt en detaljplan som klubbades 2014. I den står det att antalet p-platser fortsatt ska ligga på dagens 410 stycken. Men även om det totala antalet är detsamma kommer några av de mest centrumnära p-platserna – de som legat intill busshållplatsen – att ryka. Anledningen är att busshållplatsen görs om och att det ska bli ett torg med en liten damm och växtlighet framför utrymmet där det nya caféet ligger.

– Vi jobbar hårt med att få till de centrumnära parkeringsplatser vi kan, det finns medborgare som behöver ha nära, säger Nina Karlsson, avdelningschef för projektavdelningen på bygg-och miljöförvaltningen.

Avstängt. Ett 90-tal p-platser är avstängda fram till midsommar på grund av arbete med en VA-ledning. Foto: Mikael Andersson

Lastgata i centrum

Samtidigt kommer den lilla gatan mellan gamla centrum och de nya byggnaderna, göra plats för ett promenadstråk där lätta lastbilar som ska leverera varor åt butikerna får köra. Något som är okej enligt gällande detaljplan, men som inte uppskattas av företagarföreningen.

– Vi i centrum vill att det ska vara en gågata, centrum ska vara en trygg miljö. Det blir det inte med en bilväg som går mellan husen. Vem ska se till att det inte bara är lätta lastbilar som kör där, frågar sig Roger Lindén.

Ska diskutera lösningar veckovis

Nyligen har en dialoggrupp startas med medlemmar ur Viksjö företagarförening, bostadsrättsföreningar från området och bygg- och miljöförvaltningen. Tanken är att gruppen ska ses en gång i veckan för att diskutera fram lösningar för centrum som tillgodogör allas intressen.

Allt beräknas vara klart vid årsskiftet 2018/2019.

Det här händer i Viksjö centrum

Centrumet renoveras fram till årsskiftet. Tanken är att området ska bli mer tillgängligt och tilltalande.

Fram till midsommar kommer de mest centrumnära p-platserna att vara avstängda på grund av arbete med en VA-ledning. Därefter kommer delar av parkeringen att stängas av i sjok för renovering.

På ytan framför det nya caféet är planen att det ska bli en damm och växtlighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här åker du säkrast skridskor i Järfälla

Nyheter "Det kan alltid hända saker med väderlek och is" Skridskosugen, men osäker på hur bra isarna är i Järfälla? För den som vill bege sig ut är det området runt Ängsjö som gäller.onsdag 21/3 16:04

Han vill visa att Ja(kan) kan genom sin konst

Nyheter Söderhöjdenuppväxt konstnär ställer ut på hemmaplan Vad har animerad film, djurvärlden och Vincent van Gogh gemensamt? Alla är inspirationskällor för multikonstnären Simón Jesus Ubeira från Jakobsberg, som för första gången ställer ut på hemmaplan.onsdag 21/3 12:09