T-banan byggs ut till Söder. Mitt i Stigbersparken föreslås en biljetthall till station Sofia byggas. Det betyder bland annat att träden närmast i bild utmed gångvägen behöver fällas. Foto: Maja Brand

Parkvänner protesterar mot t-banans nya uppgång på Södermalm

”Bevara grönskan”, ”lägg hallen i berget i stället”. Det nya förslaget att placera biljetthallen till nya tunnelbanestationen Sofia mitt i Stigbergsparken har fått parkvänner att reagera.

  • Publicerad 09:30, 28 maj 2017

När tunnelbanan byggs ut till östra Södermalm kommer station Sofias resenärer att ta sig till och från perrongen via Stigbergsparken.

I början av maj presenterades ett nytt förslag för stationen, som först planerats få två entréer vid Folkungagatan. Eftersom bergkvaliteten nära gatan visat sig vara sämre än väntat har Förvaltningen för utbyggd tunnelbanan, FUT, tänkt om och placerat en enda biljetthall ovan jord i Stigbergsparken.

Här får Södermalm ny T-baneuppgång – mitt i parken

Nu har allmänheten haft en chans att tycka till om förändringen. Totalt har ett 50-tal synpunkter kommit in, ett fyrtiotal från privatpersoner och ett tiotal från fastighetsägare och andra remissinstanser.

"Tar för stor del av parken"

Enligt FUT går åsikterna isär om förslaget. Exempel på synpunkter som kommit in från allmänheten är att biljetthallen tar för stor del av parken, att det är viktigt att bevara så mycket grönska som möjligt och att biljetthallen borde placeras inne i berget istället. Men det finns också de som tycker att förslaget är bra eftersom de anser att Stigbergsparken är outnyttjad idag.

Nu ska FUT gå igenom synpunkterna noga och besvara dem i en samrådsredogörelse.

Förändringen i Stigbergsparken påverkar inte tidplanen för utbyggnaden av tunnelbanan. Planen är försatt att starta med bygget av arbetstunnlarna till de nya stationerna 2018/2019. Ett år senare väntas arbetena i parken dra igång.

NYA BILDER: Så här blir stationerna på tunnelbanan mot Nacka och Söderort

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.