Pendlare vill se en prissänkning på SL-kortet i sommartider när tågen inte rullar. Foto: Jannie Flodman

Pendlare kräver billigare SL-kort när tågen inte rullar

Tio somrar till med avstängningar. Nu kräver pendlare på Bålstalinjen att priset på deras SL-kort reduceras under somrarna när tågen inte rullar. Men ansvariga politiker skyller bara på varandra.

  • Publicerad 07:00, 23 aug 2017

Han måste sluta skylla ifrån sig

Varje sommar de närmsta tio åren kommer pendeltågstrafikanterna på Bålstalinjen att drabbas av avstängningar.

På webben ifrågasätter nu resenärer att avstängningarna innebär att den service många resenärer betalar 830 kr för att använda – pendeltågen – i dessa tider inte rullar.

Chocken: Pendeln stängs av varje sommar – i tio år

Pendlare kräver prissänkning

På flera håll dyker frågan upp, om inte ett rabatterat kort är på sin plats när tågen inte rullar i semestertider?

Men att få ett svar från de bestämmande om en prissänkning kan bli aktuell, visar sig vara svårare än tänkt.

M: Järnvägen är misskött

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) ger inget rakt svar på frågan, utan hänvisar till Trafikverket som han menar "missköter järnvägen".

– Den som är ansvarig för att järnvägen fungerar så att tågen kommer fram är Trafikverket, staten och ytterst Sveriges regering. Då går det inte att börja i änden att hitta ett undantagstillstånd med dumpade priser där vi bara ska acceptera att regeringen missköter järnvägen och inte gör sitt jobb. Det köper inte jag, säger han.

S: "Måste sluta skylla ifrån sig"

Oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S) tycker att trafiklandstingsrådet – som ansvarar för ersättningstrafiken – skyller ifrån sig ansvaret.

– Järnvägen behöver rustas upp, det tror jag alla ser. Det är märkligt att Kristoffer Tamsons är missnöjd nu när regeringen satsar på järnvägen. Det viktigaste under byggtiden är att vi har en fungerande ersättningstrafik så att resenärer kan ta sig till jobb och annat. Det ansvaret ligger på Kristoffer Tamsons själv. Han måste sluta skylla ifrån sig, säger hon.

Tycker du själv att priset på SL-kortet bör sänkas i sommartid när tågen inte rullar på Bålstalinjen?

– Jag förstår absolut att pendlarna blir frustrerade. Men det är när ersättningstrafiken inte fungerar som folk blir störda, den borde trafiklandstingsrådet lägga sin tid på.

Rekordmånga trafikbyggen i sommar – tunnelbana och pendel stängs av

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Nyheter Polisen trappar upp mot gängen – socialtjänsten hänger inte med 15-åringen kliver av tunnelbanan. I centrum står det kriminella nätverket och säljer cannabis och kokain. Samma människor som pojken är skyldig 12 000 kronor. Nu står han inför två val: Fixa fram...fredag 23/2 11:50

"Hårdare straff löser inga problem"

Nyheter Ungdomsbehandlare: Vi har alla ett ansvar I stället för att skuldbelägga föräldrar borde samhället se till att varenda unge har tillgång till så många skyddsfaktorer som möjligt. Det menar Therese Karlsson och Tina Lindmark på SIG i...fredag 23/2 11:48