Pendlare rasar mot skip stop

Tåg som bara blåste förbi och proppfulla vagnar. Ilskan och frustrationen var stor när den nya skip stop-trafiken infördes.

  • Publicerad 11:45, 11 dec 2017

Det här kan man inte ha tänkt igenom ordentligt.

I Norrviken, Rotebro, Häggvik och Ulriksdal var det på måndagsmorgonen fullt med pendlare som såg tågen blåsa förbi stationerna. Och när det till sist stannade ett tåg var vagnarna fyllda till bristningsgränsen.
 

– Vi skulle med ett tåg in till centralen men fick inte plats. Så nu får vi vänta på nästa, konstaterade Per-Åke och Inger Grelsson som stod på perrongen i Ulriksdal med tunga resväskor.

Även längre norrut på pendellinjen var frustration stor.

– Ingenting funkar idag och jag misstänker att det inte kommer att göra det framöver heller, sa Martin Kjellin som stått och väntat vid Norrvikens station i över 20 minuter.

Det var i somras som det stod klart att den stora omläggningen i och med Citybanas invigning samtidigt drabbade spårtrafiken norr om stan. Flera stationer får en halvering av antalet avgångar i rusningstrafik, från nuvarande åtta till fyra. De som bor längst ut på pendeltågslinjerna får samtidigt några minuters kortare restid.

– Det här går stick i stäv med miljötänket. Folk kommer säkert att börja åka bil i stället. Nu jobbar jag inne i stan, så att ta bilen är omöjligt. Men hade jag inte arbetat där hade jag nog övervägt bilen, sa Hilde Rosell-Rivertz som bor i Norrviken.

Roger Lindman bor i Norrviken och arbetar i Ulriksdal. Han kallade de nya tabellerna ”fullkomligt tokiga”.

– Det här kan man inte ha tänkt igenom ordentligt. Lägger man ihop hur mycket tid varje individ förlorar i tid och jämför det med tidsvinsten för resenärer som bor längst bort så måste totalsumman sluta med en jätteförlust får oss pendlare, sa han.

Samtliga partier i landstingets trafiknämnd var överens om att införa skip stop-trafik.  När deras lokala partikamrater i Sollentuna och Solna i somras insåg konsekvenserna blev motståndet lika kompakt. Men då var det för sent.

– Det är SL och Trafikverket som har dammat igenom det här. Om man upptäcker att det var ett felaktigt beslut så måste det gå att ändra, sa Solna-Liberalernas Peter Edholm som tillsammans med sina partikamrater delade ut flygblad vid Ulriksdals station.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Nytt avhopp från Bergshamrapartiet

Nyheter Vill inte stödja fortsatt alliansstyre Först hoppade Bergshamrapartiets fullmäktigeledamot Göran Thingwall av till Moderaterna. Nu kliver även styrelsemedlemmen Claes Dahlén av partiet – men åt andra hållet.fredag 19/1 14:31