SKOLSTRATEG. Arbetsdomstolen har beslutat att Per Kornhall ska få ha kvar sin anställning till dess att tvisten är löst. Foto: Simon Markusson

Per Kornhall får tillbaka jobbet

Nu har Arbetsdomstolen kommit med ett så kallat interimistiskt beslut, som gäller fram till dess att konflikten mellan kommunen och skolstrategen Per Kornhall är löst. Och beslutet är att Kornhall ska få ha kvar sin anställning på kommunen från den 11 juli till dess att tvisten slutligen avgjorts. – Ett oerhört lättande besked, skriver Per Kornhall i ett mail till Vi i Väsby.

  • Publicerad 16:15, 16 jul 2014


Vi i Väsby har tidigare rapporterat om vad Upplands Väsby kommun angett som skäl till avskedet, och det handlade bland annat om att Per Kornhall träffat Vi i Väsby på arbetstid. Som svar på detta skriver Lärarnas Riksförbund, som fört Per Kornhalls talan i domstolen:

”Per Kornhall har oreglerad arbetstid och detta var på eftermiddagen efter att han deltagit i en 24 timmar lång arbetskonferens. Dessutom har som regel offentliganställda rätt att ha kontakt med journalister på arbetstid. Att lägga en kontakt med en journalist till grund för ett avskedande torde ses som ett brott mot tryckfrihetsförordningens repressalieförbud”.

Ett annat skäl till uppsägningen var enligt kommunen att Per Kornhall raderat innehåll från sin Outlook-kalender. På det svarar Lärarnas Riksförbund att:

”Han har aldrig tagit del av någon policy eller interna regler om hur Outlook-kalender skulle användas. Kommunens agerande står troligen i strid med tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud”.

Förutom det fick Per Kornhall kritik för att han deltagit i en konferens och planerat att delta i en annan, utan att förankra det hos sin närmaste chef. Lärarnas Riksförbund skriver att deltagandet i konferenserna var en normal del av Per Kornhalls arbetsuppgifter som skolstrateg, men att han borde ha kontrollerat sitt deltagande och kostnaderna för konferenserna med sin närmaste chef Barbro Johansson.

Arbetsdomstolen skriver i sitt beslut att de här händelserna i sig är ostridiga, och att Per Kornhall får anses ha brustit i sitt agerande bland annat när han raderade händelser i sin Outlook-kalender, men att de här händelserna inte i sig kan anses utgöra skäl för avskedande.

De skriver också att de gör den samlade bedömningen att det inte har förelegat en saklig grund för uppsägningen av Per Kornhall, och att han därför ska få ha kvar sin anställning så länge tvisten pågår.

Per Kornhall berättar för Vi i Väsby att han kommer att ha lön under den här perioden, men att han inte kommer ha några arbetsuppgifter. På frågan om han framöver skulle kunna tänka sig att komma tillbaka till arbetet på kommunen blir svaret tydligt:

– Som läget är nu är jag naturligtvis inte intresserad av att komma tillbaka så som jag blivit behandlad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Formstarka Isabella ser fram emot JEM

Sport Efter en sämre inomhussäsong har Isabella Andersson fullständigt exploderat utomhus. Medeldistanslöparen har krossat sina gamla personliga rekord och har dessutom nyligen kvalat in till JEM.måndag 26/6 9:02