Brussels airlines köper in nya plan till Bromma flygplats som bullrar lika mycket som de gamla. Foto: Andreas Enbuske

Plan byts ut på Bromma – bullrar lika mycket som de gamla

När Brussels airlines plan på Bromma flygplats behöver bytas ut köper bolaget in nya flygplan. De bullrar lika mycket som de gamla och hamnar precis på bullergränsen.

Brussels airlines flygplan som används på Bromma flygplats är gamla och behöver bytas ut. Men på grund av Bromma flygplats placering finns strikta bullerkrav som begränsar flygplansurvalet.

– Det finns väldigt få plan på marknaden som klarar bullergränserna på Bromma, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma flygplats.

Men de finns. Flygplanet Bombardier CSeries är betydligt tystare. Flygbolaget BRA har haft som plan att köpa in den serien. Men enligt Anna Soltorp, hållbarhetschef på BRA, ligger det just nu på is i väntan på besked från regeringen om att införa flygskatt.

Den flygplanstyp som Brussels airlines nu vill använda, Sukhoi SSJ-100, bullrar lika mycket som de gamla planen och hamnar precis på fel sida om bullergränsen.

För att lösa det har Brussels airlines räknat ut att genom att lasta den föreslagna flygplanstypen lite lättare vid start så hamnar man precis på bullergränsen. En teknik som även används för de flygplan bolaget har på Bromma flygplats idag.

Det låter väldigt omständligt, varför köper man inte bara in plan som klarar bullerkraven?

– Jag skulle säga att det i mångt och mycket är en kostnadsfråga och att lasta planen lättare är i sig inte speciellt omständligt, säger Peder Grunditz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Anmälningar om barn som far illa i Hässelby-Vällingby ökar

Högst i Stockholm Personal som jobbar med barn i Hässelby-Vällingby anmäler allt oftare till socialtjänsten att barn far illa. Stadsdelen ligger nu högst i Stockholm i antal orosanmälningar.måndag 29/5 17:10

Gamla servicehuset i Tensta blir hem åt nyanlända

Det före detta servicehuset i Tensta blir hem åt 55 nyanlända familjer. Redan nu i sommar börjar de första flytta in.måndag 29/5 17:09