Det var fullt i lokalen när Årsta biblioteks vänner bjöd in till föredrag om nya Årstafältet. Foto: Eva Tonström

Planen för Årstafältet – bygga stad

Frågorna var många när staden informerade Årstabor om bygget på Årstafältet. En sak som ännu inte är löst är kollektivtrafik till området.

  • Publicerad 20:16, 28 nov 2017

Ett 40-tal personer hade tagit sig till Årsta bibliotek i måndags för att lyssna när stadens projektledare för Årstafältet, Mattias Nilsson, berättade hur man har tänkt bygga den nya stadsdelen.

Ny busslinje till Årstafältet

En av åhörarna undrade hur man har tänkt lösa kollektivtrafiken till och från området.

– Det är fullt på tvärbanan i rusningstid redan idag, om det då byggs 6 000 bostäder till, hur ska det fungera?

På det fanns inget direkt svar.

– Vi jobbar med det, det planeras tunnelbana till nya Årstafältet, och Östberga, men det ligger längre fram i tiden, tidigast år 2035, så fram till dess kommer vi behöva stärka upp med mer busstrafik till området. Vi tittar också på hur man ska kunna cykelpendla på ett enkelt sätt, sade Mattias Nilsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan ville veta hur man har tänkt kring alla de nya förskolor som ska byggas i området – man räknar med förskoleplatser åt cirka 1 800 barn.

– Barnen verkar få den plats som eventuellt blir över när bostäderna är inritade, sade hon.

Svaret blev att det inte finns jättemycket ytor att jobba med och att förskolorna är hänvisade till parker i närheten där de kan göra utflykter med barnen.

– Det här blir mer stadsbebyggelse och då måste vi försöka hitta lösningar på hur barnen kan få en bra utevistelse, sade Mattias Nilsson.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ytterligare någon tog upp de stängda gårdarna som ritats in på fältet.

– Ja, det stämmer, det kommer att bli mer slutna innergårdar, eftersom vi bygger stad, och då är det upp till de som bor där om de vill sätta upp en grind eller inte, sade Mattias Nilsson.

Vissa kommer att bo i så kallade ”superblock”, kvarter utan någon gård, de får istället en terrass på taket, tillade han.

Andra saker som åhörarna fick veta var att husen blir högst närmast parken och lägst närmast befintlig bebyggelse i Valla för att inte skapa barriärer och skugga, fornlämningen Götalandsvägen som går rakt över fältet kommer att bevaras, man ska bygga tre F-9-skolor, en idrottshall och ett Ica Maxi med parkeringsgarage.

Nyligen startade markarbetena för etapp ett på Årstafältet. Här ingår att bereda ny mark åt koloniträdgårdarna på östra delen av fältet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Planen för gamla biblioteket i Fruängen

Nyheter "Vi ser ett stort intresse" Mat och dryck, service och vård – det är vad centrumägaren i Fruängen tänker satsa på i de lokaler som nu står tomma.lördag 17/3 7:30

Nu rustas Högdalens simhall för 160 miljoner

Nyheter Staden gör nytt försök: "Ska bli toppmodernt" Staden lägger 160 miljoner kronor på att renovera Högdalens simhall. I sommar stänger bassängdelen och kommer inte att öppna igen förrän om två år.fredag 16/3 15:05