Till vänster: St Jude medicals gamla lokaler kan rivas till förmån för nya bostäder. Till höger: Skiss över hur första etappen av Veddesta är tänkt. Veddestavägen i förgrunden ska bli del av ett stråk som knyter ihop Barkarbystaden och Jakobsberg. Foto: White arkitekter/Samuel Bargabriel

Planen på skola i St Jude medicals lokaler steks

Det blir ingen ny skola i St Jude medicals gamla lokaler i Veddesta. I stället kan byggnaden komma att rivas när det nu ska bli bostäder på platsen.

  • Publicerad 16:30, 26 okt 2017

Den är en pusselbit i stråket i den framtida stadskärnan som ska knyta ihop Barkarbystaden och Jakobsberg.

Veddesta ska genomgå en helomvandling. Från industribyggnader till tät stad med upp emot 10 000 bostäder i flerbostadshus, i slutna kvarter och verksamheter i botten.

SE BILDERNA. En av Stockholms högsta skyskrapor kan byggas i Järfälla

Inga detaljplaner har klubbats ännu men arbetet med de första tre etapperna av nya Veddesta är redan igång (se faktaruta).

Järfälla satsar 100 miljoner på t-baneuppgång i Veddesta

Nu kommer nästa steg. I november väntas kommunstyrelsen fatta beslut om att ta fram en ny detaljplan för området som ligger i direkt anslutning till den första etappen, cirka 400 meter från den planerade t-baneuppgången.

Viktig pusselbit

Samtidigt gör kommunen en överenskommelse med bolagen som äger fastigheterna och som kommer att bygga där. Det ena är Kungsleden och det andra bolaget är Fastighets AB Regio.

– Nu tar vi den här biten för att den är en pusselbit i stråket i den framtida stadskärnan som ska knyta ihop Barkarbystaden och Jakobsberg, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör.

På Regios mark står idag medicinföretaget St Jude Medicals gamla lokaler. Som vi tidigare rapporterat har Regio haft planer på att bland annat göra om dem till skola. Nu vill man i stället riva de två husen.

– Det blir i så fall till förmån för nya bostadskvarter. Kommunen har en tydlig vision för området vilket är positivt, säger Mattias Bülow, delägare i Real value management, som driver projektet och förvaltar fastigheten åt Regio.

Inga skisser än

Varken Kungsleden eller Regio har några färdiga skisser på den framtida bebyggelsen än, men Mattias Bülow säger att den ”ska harmoniera” med byggnaderna i första etappen.Där är det sagt att husen runt huvudstråket ska bli allt från sex till 24 våningar höga.

I bottenvåningarna planerar man för verksamhetslokaler och det ska även byggas en förskola med sex avdelningar. I avtalet ingår också att Regio och Kungsleden är med och bidrar till kommunens medfinansiering av tunnelbanan.

Medan planprocessen pågår har Regio öppnat ett tillfälligt kontorshotell i St Jude medicals gamla lokaler. Och även om de alltså inte blir någon skola så har Regio inte släppt tanken på en skola i Veddesta.

– Vi fortsätter att titta i området efter en plats för ändamålet. Det kommer att behövas ännu mer när man nu tillför bostäder, säger Mattias Bülow.

Detta är på gång

Detaljplanen för Veddesta 1 har varit ute på samråd och väntas antas under 2018. Den gäller området runt den framtida t-baneuppgången mot Veddesta från Barkarby station. Här ska byggas runt 2000 bostäder.

Arbetet med etapp 2 och 3 är igång. Etapp 2 innehåller ett nytt sjukhus och bostäder, och etapp 3 är sju bostadskvarter och en multisportanläggning med skidtunnel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Nyheter Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14