Sänks. Huset som planeras vid Brunskogsbacken i Farsta strand blir sju våningar i stället för nio. Foto: : ÅWL Arkitekter/ Stockholms stad

Planerade höghuset i Farsta strand kapas

Från nio till sju våningar. Det planerade höghuset vid Brunskogsbacken sänks efter synpunkter på höjden.

  • Publicerad 10:32, 14 sep 2017

Den gamla centrumbyggnaden vid Brunskogsbacken i Farsta Strand, mitt emot kyrkan, har varit på väg att rivas länge. Sedan tidigare finns planer på att Familjebostäder ska få bygga ett höghus med hyresrätter och en förskola på platsen.

Under våren granskades detaljplanen för bygget av dem som lämnat in synpunkter på bygget under samrådet. Fyra synpunkter kom in från närboende som tycker att huset är för högt.

LÄS ÄVEN: De rödgröna sågar planerat höghus i Farsta strand

Kritiken kommer trots att huset redan kapats en våning. Från första början var det nio våningar högt på högsta stället. Efter samrådet sänktes det till åtta. I det senaste förslaget är det nu sju våningar högt.

– Vi har bedömt att en högre byggnad inte passar på platsen, både i förhållande till torget och de lägre byggnaderna på Brunskogsbacken, säger Anna Olmårs som är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

26 lägenheter

Hon säger att de både lyssnat på synpunkter från närboende och andra remissinstanser.

– Det är en kombination av grannarnas synpunkter och bedömningar som vi själva gjort. Även Skönhetsrådet har haft synpunkter på höjden och utformningen under samrådet.

Från början skulle huset rymma uppemot 40 lägenheter – nu blir det 26.

– Vi ser det som att vi skapar lägenheter snarare än att de blivit färre, eftersom det inte finns några alls där nu, säger Anna Olmårs.

Nästa vecka fattar Stadsbyggnadsnämnden ett slutgiltigt beslut om den nya detaljplanen.

Hyresrätter

Planen är att det nya huset ska innehålla 26 hyresrätter och en förskola i bottenplanet, med fyra avdelningar.

Byggnaden ska vara L-formad, där den ena delen ska vara sex våningar, med en "indragen" sjunde våning. Den andra delen är placerad mot torget i öster och ska vara två våningar högt.

Hyreslägenheterna ska ha en gemensam terass på taket och huset ska ha tegelfasad.

Förutom att huset sänks har balkongerna på huset ritats om, för att det ska upplevas som mindre på platsen.

Foto: ÅWL Arkitekter/Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nyrenoverad förskola i Kransen läggs ner

Nyheter Förälder: "Det är beklagligt" Ett 40-tal barn tvingas flytta när förskolan Äventyret i Midsommarkransen stänger efter sommaren. Men barngrupperna ska inte splittras, försäkrar Cecilia Hjelm, områdeschef för förskoleområdet.lördag 17/2 9:30

Helgtips: Gör en tidsresa genom epokerna

Nyheter ✔Antikmässa ✔Garage Sale ✔Bakluckeloppis Antikviteter, vintage och retro är orden som gäller i helgen. Den som är peppad på fynd från förr kan bege sig till Älvsjö, Enskededalen, Kista eller centrala stan.lördag 17/2 8:04