”Plötsligt eldar deupp mitt liv”

Natten till söndagen den 26 februari brann Lars Ribbefjords fiskbil. Hans snart 30-åriga verksamhet brändes ner till grunden. – Det är en chock. Jag har inte fattat det än.

  • Publicerad 07:00, 3 mar 2017

Lars Ribbefjord var uppe i Sälen för att åka Vasaloppets öppna spår när han fick samtalet om att hans fiskbil utanför Coop Forum i Brunna stod i brand. Klockan var strax efter halv ett på natten till söndagen.

– Jag trodde inte att det var sant först. Jag känner väktaren som ringde, så jag frågade om han skämtade, säger Lars Ribbefjord.

Sedan ringde polisen. Men Lars Ribbefjord stannade kvar i Dalarna och genomförde sitt Vasalopp.

– Jag tänkte inte låta någon ligist förstöra det för mig när jag var där uppe, säger han.

Skjutit genom rutorna

Polisen gjorde en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Det känns tufft. Det är en chock, jag har inte fattat det än. De vet inte vad de gör när de gör så här, de har ingen aning. Det är en personlig tragedi. Det var mitt levebröd. Polisen säger att jag inte ska ta det personligt, men det är svårt att inte göra det, säger Lars Ribbefjord.

Han har jobbat för Bröderna Axelssons Fisk i Kungsängen sedan 1989. På alla dessa år har han endast råkat ut för klotter två gånger och inbrott en gång.

– Och så helt plötsligt eldar de upp hela mitt liv. Jag har varit nervös över bilar som brinner på parkeringen precis intill, men man förstår inte förrän det händer en själv.

Fiskvagnen var gammal och försäkringarna täcker inte att hela vagnen nu är totalförstörd.

– Det är katastrof. Jag känner mig ledsen och uppgiven. De förstår inte hur det drabbar en, säger Lars Ribbefjord.

Thomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda, var på plats när fiskbilen stod i kraftig brand.

– Vi såg inga i området. Det är så otroligt svårt att sätta dit någon för sådant här. Man måste ta dem på bar gärning, säger han.

Riskerade att sprida sig

Det tog ungefär en och en halv timme för räddningstjänsten att få död på elden och under tiden fanns oron att den skulle sprida sig till Coops byggnad. Efteråt kontrollerades Coop med värmekameror för att se till att ingen värme fanns i plåten.

– Det är bedrövligt. Lasse har haft bilen i jättemånga år och är väldigt omtyckt, säger Thomas Wrådhe.

– Jag älskar Kungsängen, och jag vill tacka alla kunder. De är fantastiska. Grabben var och röjde upp redan i söndags och tog emot beklaganden från dem, säger Lars Ribbefjord.

Hur framtiden ser ut kan han inte säga ännu.

– Ambitionen är att komma tillbaka med en verksamhet i närområdet.

Bröderna Axelssons Fisk

Företaget startades 1983 och har i dag 13 medarbetare. I Stockholm finns fiskbilarna på Dalagatan, Kungsholmen och i Bromma, förutom den nedbrunna i Kungsängen.

Br Axelssons Fisk säljer färsk fisk, skaldjur, såser och röror, delikatesser, färdiglagade rätter och ostar.

Lars Ribbefjord har drivit sin fiskvagn i Brunna sedan 1989. Den var den självklara butiken för många när det kom till att köpa sig sin fisk.

Natten till söndagen den 26 februari brändes fiskvagnen ner och på nolltid hade allting av värde förvandlats till aska.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny äldreplan ska tas fram - med de äldre

Håbo ska ta fram en ny äldreplan. Då tar kommunen hjälp av de som verkligen vet. De äldre.måndag 23/4 14:00

Senaste numret

Bålstabladet