ARKIVBILD. Matteuspojkarna tränar på Birka Bowlinghall vid tidningens besök 2016. Foto: Jonatan Bylars

Pojkarna chockar bowlingallsvenskan

Klassiska Vasastadsföreningen UoIF Matteuspojkarna har gjort en snabb resa från bowlingens division 2 upp i allsvenskan. Nu gör MP, som de kallas, succé.

  • Publicerad 20:06, 17 jan 2018

Hemma i Birkastan är laget ruskigt svåra att slå.11 april 2015 är senaste gången som laget såg sig slagna på sin hemmabana med sin egen "oljeprofil" kallad "Birkagatan 44". Vad är då oljeprofil? Jo, alla bowlingbanor har sin egen profil och har olika egenskaper beroende på hur de oljas.

Segrarna har inneburit att A-laget gjort en resa från division 2 till allsvenskan, som är den näst högsta serien i landet.

”Det är trots allt skruvar som alla tycker är coolt”

Plötsligt sysslar klubben med elitidrott – och de gör det bra. Efter 13 spelade matcher ligger laget på en tredjeplats i serien. På lördag 20 januari (matchstart 11.20) möter nykomlingarna i MP det serieledande storlaget AIK på hemmaplan.

– Vårt mål har sedan division 2-tiden varit att gå upp i allsvenskan och nu är vi där. Samtidigt är det gemenskapen i klubben som varit viktigast, säger Eric Blomster Kees, som spelar i laget och även driver bowlinghallen Birka Bowling.

Svårare banor

Att det skulle gå så fort att ta sig upp i allsvenskan var ingenting som han räknat med. Men spelarnas utveckling och några nyförvärv har gjort det möjligt att vinna mot allt tuffare motstånd. En aspekt av att resa uppåt i divisionerna är att banorna blir svårare med mer avancerade "oljeprofiler".

– Det är en jäkla skillnad på svårighetsgraden i allsvenskan mot lägre serier. Men det har vi klarat bättre än jag trodde, säger Eric Blomster Kees.

Inför matchen mot AIK är det två imponerande sviter som möts. AIK är hittills obesegrade i årets serie, och MP har sin hallsvit att försvara

– Jag tror absolut vi kan vinna. Vi siktar på att göra så bra vi kan och försvara sviten.

Fyller 103 i år

Matteuspojkarna grundades 1915 av pastorn Vilhelm Wiklund som var aktiv i Matteus församling, men i dag har föreningen ingenting med kyrkan att göra. I dagsläget har klubben fyra bowlinglag i seriespel och man bedriver även handboll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45