Lämnade. En polis åkte hem från jobbet trots att hon inte hade tillåtelse. Foto: Daniel Cannervik

Polis får löneavdrag efter privat ärende på jobbet

Trots att polisen var i tjänst gjordes ett privat ärende. Händelsen anmäldes av arbets­givaren. Nu väntar löne­avdrag för polisen.

  • Publicerad 10:29, 7 sep 2017

En kvinnlig polis som i mars var i tjänst önskade att få utföra ett privat ärende på arbetstid.

Det beviljades inte av arbetsgivaren och motiverades med att hennes patrull var den enda tillgängliga resursen vid tillfället. Trots det lämnade kvinnan jobbet och åkte från Stockholm till Mälaröarna en stund.

Under tiden hon utförde sin privata angelägenhet fick patrullen som kvinnan tillhörde ett högprioriterat larm till en adress i centrala Stockholm.

Eftersom hon inte var på plats på jobbet när larmet kom försenades utryckningen och det medförde risker för ingripandeverksamheten.

Åklagarmyndigheten beslutade i slutet av april att det inte skulle inleddes någon förundersökning om brott eftersom att aktuella ärendet inte ansågs vara ett brott som hör under allmänt åtal.

Däremot resulterade kvinnans agerande i att det gjordes en anmälan till polisens personalansvarsnämnd.

De anser att kvinnans agerande har inneburit väsentlig försening av utryckningen som larmet rörde och att händelsen inte är acceptabel.

”Enligt nämndens uppfattning finns det anledning att se mycket allvarligt på det inträffade. Påföljden ska därför bestämmas till ett löneavdrag”, skriver personalansvarsnämnden i sin bedömning.

Den 18 augusti föll domen. Polisen döms till 25 procents avdrag av daglönen i fem arbetsdagar.

Från den dag hon tog del av domen hade hon möjlighet att överklaga den i tre veckor. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter