Klättrar. Ungdomar har sedan i höstas klättrat upp på flera skoltak. Foto: foto: Jonas Månsson

Polisen orolig över ungas takklättring

Busstrecket kan innebära livsfara. Nu hoppas polisen att ungdomar ska sluta klättra på skoltaken. – Det kan sluta betydligt värre än benbrott, säger polisen Lena Törnblom Löfquist.

  • Publicerad 16:25, 15 dec 2016

Det är en otrolig risk, speciellt nu när det har börjat bli halt.

Vid flera tillfällen de senaste månaderna har både väktare och polis tvingats besöka skolgårdar under kvällstid. Anledningen är att ungdomar i 13-14-årsåldern har klättrat upp på taket på Stenhamraskolan, Tappströmsskolan och Träkvista skola.

– Det är en otrolig risk, speciellt nu när det har börjat bli halt, säger Ekerös kommunpolis Lena Törnblom Löfquist.

Kan bli dyrt

Klättringen medför även en risk för skador på själva taket. Något som kan få stora konsekvenser.

– Blir det en läcka blir det väldigt dyrt för kommunen. Det är pengar som skulle kunna gå till något annat än takrenovering, säger hon.

Går det att styrka vem som har orsakat en skada kan det även komma att stå föräldrar dyrt.

– Blir det skador och det har varit uppsåtligen och ungdomarna förstår att de inte får vara där blir det en civilrättslig skadeståndsprocess som kommunen genomför. Då kan föräldrar bli skadeståndsskyldiga, säger Lena Törnblom Löfquist.

Enligt kommunens säkerhetschef Stefan Persson skedde skador på skoltak vid liknande händelser 2010.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: Skönt att slippa alla pikar när snön faller

Krönika För någon vecka sedan var det vitt på marken, men jag skulle säga att det var i tisdags som det för första gången var riktigt vintrigt den här säsongen, i alla fall på Mälaröarna. De tjocka flingorna...fredag 24/11 11:36

Kommunen får bonus för bostadsbygge

Nyheter Ekerö ligger i startgroparna för 168 nya bostäder. Det visar den byggbonus som kommunen fått del av.fredag 24/11 10:55

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter