Samarbete. Jörgen Karlsson, polischef, vill i samarbete med kommunen, Upplands-Brohus och Carnegie komma tillrätta med bekymren i Bro. Foto: Linda Lundberg

Polisen säger nej till ordningsvakter

Invånarna vill ha ordningsvakter i Bro och politikerna har ställt sig på deras sida. Men polisen säger nej.

  • Publicerad 10:00, 16 dec 2017

I november ansökte Upplands-Bro kommun om att få ordningsvakter till Bro centrum. Många boende känner sig otrygga och är rädda över att utsättas för brott.

Men ansökan får avslag. Polisen i Upplands-Bro och Järfälla är en yttrandeinstans i sammanhanget, och det är rättsavdelningen som har tagit beslutet.

Polischef Jörgen Karlsson berättar att man utgår ifrån fyra frågeställningar, och för att få ordningsvakter ska det bli ett ja på alla fyra. För Bro uppfylls inte kriteriet om att ordningsvaktskompetens förutsätts för att komma tillrätta med den problematik som beskrivs.

– Det kan funka lika bra, eller kanske ännu bättre med väktare och trygghetsvärdar, säger Jörgen Karlsson.

Ordningsvakter har rätt att ingripa i samband med ordningsstörningar, men när det gäller brott har de alla samma befogenheter. En nackdel är att ordningsvakter är begränsade till ett visst utrymme.

De kan inte röra sig runt i hela Bro.

– Det viktiga i Bro är inte att tillföra mer kompetitiva krafter utan vuxna som har goda möjligheter att bygga relationer, säger Jörgen Karlsson.

Han föreslår väktare som får jobba i hela Bro, och att det är bra om ungefär samma personer återkommer.

Överklagar

Kommunen kommer att gå vidare med en överklagan, meddelar kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Hela huset blir blottat”

Bygge. Vägen hamnar sju meter ifrån huset Stäketbron på väg 841 ska rivas och en ny ska byggas 40 meter söder om den befintliga. Väganpassningen kommer att leda väg 841 ungefär sju meter ifrån familjen Saaris kulturmärkta hus.fredag 19/1 10:15

Senaste numret

Bålstabladet