Anders på Bögs gård hittar ofta sprängämnen i jorden.

Anders åker är full av farliga minor

Polisen sprängde stor stridsvagnsmina på Bögs gård utanför Sollentuna.

  • Publicerad 09:47, 13 sep 2017

Det är inte första gången Anders Ström hittar sprängämnen i sina marker.

​– Det är rester från militärens övningar. 1905 köpte Kronan Järvafältet och gjorde om det till ett övningsfält. De sköt jättekraftigt här.

​– När kommunen köpte tillbaka marken från militären på sextiotalet skulle det vara minröjt här, men det var tydligen inte så noggrant gjort.

Anders Ström, som har tagit över gården efter sin far, brukade plocka gamla kulor på fältet redan som liten. Och än i dag kommer det upp mycket sprängämnen när han arbetar på marken.

​– Jag brukar bara ta dem och lägga dem lite försiktigt på kanten av åkern. Det är vardag och man blir nästan lite nonchalant. Polisen brukar komma hit och ta med sig dem härifrån, men det här är första gången som jag är med om att de väljer att spränga på plats, säger han.

Eftersom det har blivit vardag att hitta “bomber och granater”, som han uttrycker det, så brukar Anders Ström inte reflektera över att det skulle vara farligt att arbeta på åkrarna. Det är mest irriterande när gamla granater punkterar däcken på traktorerna. Men den här gången fick han en tankeställare.

– De här minorna skulle nog inte utlösas om man gick på dem. Men vi kör ju här med tunga växelplogar och harvar. En sådan här mina är ju gjord för att förstöra en stridsvagn, så det är lite kraft i den.

– Man fick sig en tankeställare. Det här är ju saker som kan ligga hur länge som helst och ändå smälla. Risken finns ju. Och vem har egentligen ansvaret om något skulle hända med mig när en sådan där mina sprängs?

Exakt hur det gick till när polisen sprängde minan vet han dock inte eftersom han var på annat håll.

– Korna hade precis rymt så vi var ute och jagade efter dem. Det var ganska mycket som hände den där fredagskvällen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Förbifarten pausas till våren

Nyheter Exakt när arbetet med Förbifart Stockholm i Häggvik ska komma igen är fortfarande oklart. NCC menar att underlaget saknar väsentlig information för att de ska kunna fortsätta bygga trafikplatsen i...tisdag 23/1 14:37

Stora pendeltågsproblem – igen

Nyheter Ett omfattande växelfel gör att hälften av pendeltågsavgångarna mellan Stockholm, Uppsala och Arlanda ställs in.tisdag 23/1 8:49