Under våren ska polisen ta beslut om de på nytt ska ansöka om tillstånd för övervakningskameror vid Spånga station eller inte. Foto: Anna Rönnqvist/Colourbox

Polisen väcker liv i frågan om kameror vid Spånga station

Lokalpolisen i Järva ska undersöka förutsättningarna för en ny ansökan om övervakningskameror vid Spånga station – något Förvaltningsrätten tidigare sagt nej till. Frågan är uppe igen efter att kameror i Tensta och Rinkeby fått grönt ljus.

  • Publicerad 17:53, 10 jan 2017

Vi ser fortfarande ett värde med kameror på flera platser.

2014 fick polisen tillstånd av Länsstyrelsen att sätta upp övervakningskameror vid bland annat Spånga station. Men beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som sa nej. Då valde polisen att ta bort Spånga station ur ansökan och bara driva vidare frågan om kameror i Tensta och Rinkeby.

Det sa Kammarrätten ja till och den 29 december kom beskedet att Högsta förvaltningsdomstolen inte kommer att ta upp fallet. Det innebär grönt ljus för kameror i Tensta och Rinkeby.

LÄS MER: Polisen: Spånga är inte tillräckligt våldsutsatt för att få övervakningskameror

Beslut om ny ansökan i vår

Enligt Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva, öppnar beslutet för nya diskussioner om kameror i Spånga. Just nu pågår ett nationellt arbete med hur lagstiftningen kring övervakningskameror ska tolkas. Samtidigt ska lokalpolisen i Järva undersöka förutsättningarna för att få igenom en ny ansökan hos Länsstyrelsen.

Beslut om ifall det blir en ny ansökan eller inte väntas tas under våren.

– Vi ser fortfarande ett värde med kameror på flera platser, inte bara vid Spånga station, både i brottsförebyggande syfte och som bevisföring om brott begås. Men å andra sidan sa förvaltningsrätten nej till det tidigare och då överklagade inte polisen, säger Niclas Andersson.

Starkt stöd bland Spångaborna

Det finns ett stort stöd för övervakningskameror bland boende i Spånga, för drygt ett år sedan samlades över 3000 namnunderskrifter in.

LÄS MER: Strid om övervakningskameror i Spånga-Tensta: "Våra namnlistor har blivit sönderrivna"

Av de lokala politikerna är Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna för medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot.

– Det är inte är stadsdelsnämnden som fattar beslutet i den här frågan. Men det finns en generell övertro till effekterna av kameror och Miljöpartiet anser att övervakning är problematiskt ur integritetssynpunkt. I det här fallet anser rättsväsendet att det rör sig om så grov kriminalitet att kameror behövs i Tensta. Nu får vi följa effekterna av övervakningen noga och se vad den ger, säger Sus Andersson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man åtalad för mord på kvinna i Vällingby

Nyheter "Erkänner att han bragt henne om livet" Det var i februari som en man greps misstänkt för mord på en kvinna – efter att han själv ringt polisen. Nu åtalas mannen.onsdag 25/4 17:20

Flera bilinbrott i Bromma senaste tiden

Nyheter "Händer nästan varje dag nu" Just nu får polisen in anmälningar om bilinbrott i Bromma nästan varje dag. Främst rör det sig om parkeringar i anslutning till köpcentrum och mataffärer.onsdag 25/4 16:43