Stationsområdet i Jakobsberg är även i år fokus för medborgarlöftet, en överenskommelse mellan lokalpolisen, Järfälla kommun och SL. Till höger: Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands Bro. Foto: Mikael Andersson/Emelie Henricson

Polisens löfte: Narkotikainsatser i Jakobsberg

Narkotikaförsäljningen har ökat i Jakobsberg, vilket vi berättade om förra veckan. Nu lovar polisen minst fyra riktade narkotikainsatser under året.

  • Publicerad 17:28, 24 jan 2018

Detta är det minsta vi kan göra tillsammans, detta kan vi lova.

Liksom i fjol ger polisen tillsammans med Järfälla kommun och SL ett gemensamt medborgarlöfte till Järfällaborna, och det är fortsatt tryggheten i stationsområdet i Jakobsberg som står i fokus.

- Det är i vårt arbete under 2017 har vi märkt hur stort problemet är. Vi får fler och fler indikationer på att den upplevda otryggheten är hög i stationsområdet, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Förra veckan rapporterade vi om att polisen ser en ökad narkotikaförsäljning i centrala Jakobsberg och i sin egen lägesbeskrivning inför medborgarlöftet skriver polisen bland annat så här:

"Polisen har också fått indikationer på att kriminella element från våra grannkommuner dykt upp i området troligen för att etablera en marknad här."

Vad är det som har hänt?

- Vi talar om "öppna drogscener", det är platser där försäljning eller bruk av narkotika sker. Bland annat har kameraövervakningen i Järvaområdet har fått effekten att viss verksamhet har flyttat därifrån. Jakobsberg ligger nära, det är klart som sjutton att det har dykt upp som ett alternativ i deras ögon, säger Jörgen Karlsson.

​LÄS MER: Narkotikaförsäljningen ökar i Jakobsberg

Lösningen är att göra Jakobsbergs så oattraktivt som möjligt för de här personerna, menar han. I medborgarlöftet utlovas bland annat, liksom i fjol, minst tio insatser med synlig närvaro från polis, kommun, SL och andra aktörer och minst fyra riktade narkotikainsatser.

Varför utökar ni inte löftet, eftersom situationen inte blev bättre under 2017?

- Detta är det minsta vi kan göra - alla tillsammans, detta kan vi lova. Men det kommer att ske fler insatser än själva löftet från polisens sida. Vi ska fortsätta på den inslagna banan, säger Jörgen Karlsson.

Som vi också berättat tidigare har Järfälla kommun beslutat att ta in ordningsvakter på kvällar och nätter under helgerna, för att komma till rätta med de ordningsproblem som finns i centrala Jakobsberg vid de tiderna.

LÄS MER: Stökigt i Jakobsberg - nu tar kommunen in ordningsvakter

I medborgarlöftet, som ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka, är fokus den upplevda tryggheten bland Järfällabor, och handlar alltså inte om antalet begångna brott.

- De insatser vi gjorde i fjol ökade så klart tryggheten när vi var där. Men vi kan inte vara på plats varje dag så vi har utökat vår samverkan med flera aktörer som kommunen, fastighetsbolag, SL och MTR - och det kan intensifieras, säger Jörgen Karlsson.

Han tycker att utökad bevakning är bra, som med ordningsvakterna, men menar att det viktigaste i trygghetsarbetet är att skapa "trygga flöden" genom att se över fysiska utrymmen och att ordna vandringar med vuxna som rör sig ute.

- Det handlar om att ta in mer av det goda, säger han.

Medborgarlöftet 2018

✓ En trygghetsbesiktning av området med syfte att förbättra den fysiska miljön

✓ Minst tio insatser med synlig närvaro från polis, kommun, SL och andra trygghetsskapande aktörer på platsen, framför allt kvällstid.

✓ Minst fyra narkotikainsatser på platsen

✓ Nattvandringar på helger och lov.

✓ Arbeta med brottsförebyggande alkoholtillsyn med fokus på närliggande restauranger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Nyheter Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14