Stängt. Området runt sekelskifteshuset som brann den 7 november är fortfarande avspärrat. Foto: Johann Bernövall

Polisens teori om Stureplansbranden

Branden vid Stureplan orsakades av byggarbeten som pågick i fastigheten. Det är åtminstone vad polisen tror. Nu undersöker man om regelverken följts vid renoveringarna.

  • Publicerad 17:06, 23 nov 2017

Sekelskifteshuset i korsningen Jakobsbergsgatan och Biblioteksgatan riskerar fortfarande att rasa. Därför finns det fortfarande avspärrningar runt huset som hindrar polisen från att undersöka ytterligare vad som kan ha satt igång branden.

– Teknikerna har konstaterat att det är för farligt att gå in i byggnaden, så någon exakt brandorsak kommer vi inte att få reda på, säger Ulf Höglund som är förundersökningsledare vid polisen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En rimlig hypotes är att renoveringsarbetena som pågick i byggnaden på något sätt har orsakat branden.

– Det vi vet är att det pågått så kallade ”varma arbeten” i fastigheten, vilket innebär en brandrisk, säger Ulf Höglund.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Vi går igenom handlingar som vi har begärt ut från fastighetsägaren Hufvudstaden för att undersöka om firmorna som arbetat med renoveringar i byggnaden har följt de rutiner som gäller. Det handlar bland annat om att man ska ha en brandvakt på plats en timme efter avslutat arbete.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Ulf Höglund finns i dagsläget inga tecken på att rutinerna har brustit. Finner man att att allt har skötts korrekt så kommer branden avskrivas som en olyckshändelse.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så vill staden rädda skolan i Sjöstan

Nyheter Men friskolekoncernen ställer tufft motkrav Staden tar över och driver grundskolan vidare om Academedia lägger ner sin skola i Sjöstan, uppger skolborgarrådet. Men friskolan ställer höga krav för att släppa lokalen. "Omoraliskt" anser S-toppen.måndag 18/12 11:52