Politiken i centrum på Hagalundsdagen

Precis som tidigare år var det kö till ansiktsmålningen och vid hoppborgen var det fullt fart. Men det låg mycket politik i luften när årets Hagalundsdag firades i helgen.

  • Publicerad 12:33, 30 aug 2015

Förhoppningsvis kan byggbolagen och Hagalundsborna mötas någonstans på halva vägen.

Den omdiskuterade Hagalundstrategin låg som ett moln över torget och de flesta av Solnas partier fanns på plats för att förklara sina ståndpunkter – liksom arrangörsföreningen Ett levande Hagalund och nätverket Hagalundsandan.

Det opolitiska nätverket Hagalundsandan bildades i november förra året.

– Vi hade precis flyttat hit och gillade området. Så fick vi höra om strategin där man gör en märklig koppling mellan 1 800 bostäder och bättre service. Vårt mål är bara att informera invånarna om vad som är på gång. Många har inte hört talas om strategin. Det måste vara en brist i demokratin, säger Andreas Alfredsson i nätverket.

Hagalundsliberalerna, som representerar Folkpartiet i Solna, har tagit ställning för en nedbantad strategi som landar på mellan 500 och 700 nya lägenheter.

– Vi tycker att det är för tidigt att svartmåla strategin. Självklart vill byggbolagen tjäna pengar, men jag tror samtidigt att det här är en möjlighet för stadsdelen. Förhoppningsvis kan byggbolagen och Hagalundsborna mötas någonstans på halva vägen, säger Sukri Demir i Hagalundsliberalerna.

Kommunstyrelsen har gett förvaltningarna i uppdrag att arbeta fram ett program med utgångspunkt i strategin. Dessutom ska stadsledningsförvaltningen ta fram en principöverenskommelse med Skanska, Rikshem och Wåhlin Fastigheter om exploateringsfrågorna och det fortsatta arbetet.

Oavsett hur stadsdelen kommer att se ut i framtiden lär jonglören Mr. Simson dyka upp igen på torget med sina bollar.

– Jag var på min första Hagalundsdag redan 2001. Det är en bra mix av allting och ett trevligt område. Kul att man håller traditionen vid liv, sa Mr. Simson och kastade upp fem gula tennisbollar i luften.

MER Hagalundsstrategin

Utgångspunkten i strategin är att Hagalund ska förtätas med mellan 1 100 och 1 800 nya lägenheter i hus på mellan fem och åtta våningar.

Förtätningen ska skapa förutsättningar för bättre service i området.

I strategin finns även tankar på en ny trappa ner till Solna station och ett kulturstråk som knyter samman Södra Långgatan med Hagalundsgatan och fortsätter bort till Hagaparken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Nya Arenastaden skapar trafikkaos

Nyheter Många har hittat smitvägen genom gamla Råsunda Stillastående trafik. Långa köer. Avgaser. När flera tusen kontorsanställda ska hem från Arenastaden med Friends och Mall of Scandinavia, korkar smågatorna i Råsunda igen. På Vintervägen står...tisdag 12/12 17:22

Lyftet gav huset i Huvudsta pris

Nyheter Sparrisen på Anderstorpsvägen får Stadsmiljöpriset Den ombyggda kontorsfastigheten Sparrisen på Anderstorpsvägen i Huvudsta har utsetts till Stadsmiljöprisvinnare 2017.tisdag 12/12 12:39

Nytt namn toppar Vänsterlistan

Nyheter Thomas Magnusson kliver av efter 19 år Vänsterpartiets Thomas Magnusson, kliver av efter 19 år som gruppledare. Han efterträds av Sandra Lindström, 27 år, folkhögskollärare från Huvudsta. Sandra Lindström toppar även partiets lista inför...tisdag 12/12 1:15