KALLT Upp mot 30 personer har i perioder sovit i tunnlarna under järnvägen i Sundbyberg.

Politiker hjälpte tiggare – hotades

Sundbybergs stad måste göra mer för att hjälpa tiggande EU-migranter. Det anser folkpartisten IngMarie Bohmelin, som blivit hotad för sitt ställningstagande. – Vi måste vara medmänskliga, säger hon.

På annandag jul avhyste polisen ett 30-tal EU-migranter som hade tagit skydd från kylan i tunnlarna under järnvägen i Sundbyberg.

Utomhus var det minus 13 grader.

– Två av kvinnorna var gravida, säger IngMarie Bohmelin.

Hon kontaktade polisen som kunde berätta att personerna hade blivit avhysta för att det hade kommit in ett klagomål.

– Polisen hade fått ett samtal från en person som inte ville se fattiga människor i tunnlarna. Och då var det deras jobb att avhysa. Jag frågade polisen vart de här människorna skulle ta vägen, men det var inte deras problem sa de.

IngMarie Bohmelin försökte få kontakt med socialjouren och kyrkan, men ingen kunde erbjuda någon hjälp.

Senare har hon lyft frågan om kommunen inte kan öppna skolor som kan fungera som härbärgen för EU-migranter i nödfall.

– Men då säger kommunen att det inte täcks av försäkringen. Jag tycker inte att kommunen gör tillräckligt mycket. Det enda man har gjort är att ta in några husvagnar med max 10 platser. De tar ju slut på en gång.

 

Nu vill hon undersöka möjligheterna att införa ett skyddssystem liknande det som finns i Stockholms stad.

Där erbjuds EU-medborgare akut vinterboende vid minus sju grader.

Frågan ska nu utredas av kommunen.

– Det finns många goda krafter i Sundbyberg som man kan samarbete med. Titta bara på initiativet att bjuda in hemlösa till simhallen så att de kan få duscha.


IngMarie Bohmelin är dock rädd för att hennes förslag försvinner i en hög någonstans.

Hon menar att kommunens politiker aktivt undviker frågan.

– Ingen vill prata om det här.

På ett sätt förstår hon varför – frågan väcker extremt starka känslor.

– Jag har blivit hotad. Men jag anser att vi måste vara medmänskliga, annars kommer vi inte att fungera som samhälle.

 
Vi i Sundbyberg har utan framgång sökt social- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mariam Osman Sherifay för en kommentar.

Mer om tiggare

Majoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig hit till Sverige. En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupper, individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Ofta lämnar man barn och familj kvar i hemlandet.

De EU-migranter som försörjer sig genom att tigga ihop till sitt uppehälle tjänar runt 70 kronor per dag.

Källa: Stockholms stadsmission

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Det blir hjul igen nästa år

Nyheter Hjälpmedelsdagen uppmärksammades med Hjulruset runt Lötsjön. Premiärloppet gav mersmak, enligt Jennie Petersson på Sodexo.måndag 25/9 16:24