Kan säljas. Kommunen har beslutat att gå vidare med planerna på att sälja Ena Energi. Foto: Bengt Johansson

Politikerna vill sälja Ena Energi – om rätta lösningen finns

Politikerna i Enköpings kommunfullmäktige har röstat för att gå vidare med planerna på att sälja Ena Energi. – Vi i Nystart tycker att vi har en skyldighet att undersöka vidare, sa kommunalrådet Anders Wikman (NE). Endast Vänstern och delar av Sverigedemokraterna röstade mot.

  • Publicerad 21:09, 11 dec 2017

Två huvudpunkter finns i beslutet:

1) Att Enköpings kommuns moderbolag AB går vidare med försäljningsspåret inför ett politiskt beslut i kommunfullmäktige.

2) Att "frigörande av mark" ska ingå, det vill säga nuvarande plats för Ena Energi blir ledig för annat.

Nystart, Socialdemokrater och Moderater var för en försäljning. Centern och Miljöpartiet också, men med tillägget att de ville ha en process där de fick veta så mycket som möjligt om hur arbetet fortskrider.

Liberalerna uttryckte ingen åsikt alls från talarstolen, medan Vänstern var emot liksom Sverigedemokraterna, även om en av deras ledamöter gick emot och valde ja-linjen.

Så varför sälja?

Anders Wikman pekade främst på ekonomin.

En ny panna behövs och den kostar en halv miljard.

– Med nuvarande vinstnivå har företaget inte råd med det, sa Wikman.

Vinst på 15 miljoner i 15 år är vad som krävs. Det är Ena Energi i dag inte i närheten av.

Beslutet togs utan votering.

Beslut om en eventuell försäljning kan bli aktuell strax före sommaren 2018.

Om Ena Energi skulle säljas kan marken kan kommunen sannolikt köpa tillbaka marken om ungefär tio år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bröderna drömmer om ett SM i padel i Enköping

Nyheter Det kan gå fort i padel. Invigningen av nya Enköping Padel arena ska ske den 3 mars, men männen bakom hallen hoppas och tror att det kan bli spel innan dess. – Ah vi är så laddade. Nu vill man ju...torsdag 18/1 9:29

Mördare från Enköping kvar i fängelse

Nyheter En 69-årig man med rötterna i Enköping har begärt att få sin livstidsdom ändrad till ett tidsbestämt fängelsestraff. Örebro tingsrätt säger nej och ändrar inte till tidsbestämt straff.onsdag 17/1 18:58