Nya fontänen på Storängstorget. Barnen älskar den - men grannar tycker att den låter för mycket. Foto: Stockholm Konst

Populär fontän på Östermalm stängs av efter grannars klagan

Fem veckor. Så länge har fontänkonstverket på Storängstorget varit i gång och blivit barnens favorit. Nu klagar grannar på att det låter för mycket.

I början av maj invigdes vattenfontänen på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden. Verket är "aktivt" – det vill säga: det sprutar vatten – mellan klockan 9 och 18 och för många barn är det redan en favorit. Men alla är inte lika nöjda.

Problem igen för vägkonsten i Hjorthagen – smulas sönder

– Vissa grannar bedömer att det låter för mycket när vattnet faller ner på marken. Nu gör vi en undersökning för att se vilken ljudnivå det rör sig om, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Hemlig konst hittad i rivningskåk på Östermalm

Enligt honom kommer fontänen antagligen behöva omprogrammeras.

– Förmodligen kommer det bli så att den är i gång under väldigt begränsade tider. Jag tycker såklart att det är tråkigt. Själva poängen med en fontän är ju att den ska vara i gång och barnen älskar den. Jag vill skapa liv, men samtidigt respekterar jag att vissa tycker att fontänen låter för mycket. Då får man kanske nöja sig med att det blir liv på vissa tider, säger Mårten Castenfors.

Mäklare tar över populärt hörn – betalar igen med konst

Under måndagen stängdes fontänen av, och nu inväntar man resultatet av ljudmätningen. Det kommer att dröja innan en omprogrammering kan bli aktuell, och fontänen får stå torr tills analysen är klar.

– Det är viktigt att det blir rätt och ska göras tillsammans med konstnären som bor i Berlin. Så det blir inte i övermorgon, säger Mårten Castenfors.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här hyllar de Martha – Gullmars välgörare

Nyheter "Nu är det vår tur att ge tillbaka" I fyra år har hon i ur och skur serverat mat till behövande. I torsdags var det hennes tur att uppmärksammas. Gullmarsplan fylldes av kärleksfulla hyllningar då 73-åriga Martha Kubicek bjöds på en...söndag 20/8 10:00

REPORTAGE: I dödens eld – följ med in i nya krematoriet

Nyheter Nio av tio stockholmare väljer att brinna Ett intimt möte med döden: vi fick en unik rundtur i Skogskyrkogårdens toppmoderna nya krematorium. Äntligen är allt på banan efter år av strul.lördag 19/8 10:00