Enköpings kommun ingår i ett nytt samarbete med Uppsala universitet. Foto: Mostphotos

Programmet som ska höja läraryrket

Lärarbrist är ett rubrikord över hela landet. Enköping är inget undantag. Nu satsar kommunen på ett samarbete med Uppsala Universitet för att höja statusen på yrket.

  • Publicerad 12:07, 4 apr 2017

Av de tio senaste jobbannonserna på kommunens hemsida handlar åtta om nya lärare. Alltifrån förskollärare till specialpedagoger. Ett tecken så tydligt som något om att den lärarbrist som råder nationellt även är en del av utmaningarna i Enköping. 

– Det är något vi också känner här att det inte är samma stora antal sökande som till andra jobb. Men jag tittade i morse och vi har sökande på alla tjänster, men det är naturligtvis ett problem, säger förvaltningschef Frank Stoor.

Flera åtgärder måste sättas in för se till att kvalificerade och skickliga lärare tar hand om nuvarande och kommande elevers framtid.

– Det blir allt viktigare för kommunen att vara en attraktiv arbetsplats och då handlar det inte bara om lön. Vi måste ha en bra organisation runt omkring som ger bra stöttning och möjligheter till en god kompetensutveckling, säger Frank Stoor.

I jakten på det sistnämnda är Enköping nu på väg att ta ett stort kliv i form av ett professionsutvecklingsprogram som tas fram i samarbete med Uppsala Universitet som ska ge lärarna möjlighet att studera på hög nivå.

– Programmet är inte klart. Vi tittar på det nu, men tanken är att alla ska få möjlighet att göra det här. Ska vi arbeta med lärande dagligen så behöver vi också lära oss. Det är otänkbart att en läkare kan arbeta med samma metoder idag som man gjorde för tio år sedan. Det är precis på samma sätt här. Vi måste lära på nytt, säger Frank Stoor.

Målsättningen är att 2020 ska alla lärare vara inne i någon form av program.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera båtmotorstölder upptäckta på Märsön

Nyheter Flera båtmotorstölder har upptäcks på Märsön de senaste dagarna.tisdag 24/4 11:47

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53