KOMPISBYRÅN. Emma Hammar tycker att promenader är en naturlig aktivitet att samlas kring. Foto: Privat

Promenader ska hjälpa nyanlända hitta

Ett nytt projekt ska se till att nyanlända hittar bättre i sitt närområde. Det kallas för Startkompis och Solna är en av kommunerna som deltar. – Det blir nog många nyanlända som anmäler sig, tror Yvonne Pettersson Svensson på Solna stad.

  • Publicerad 11:35, 7 jan 2017

Projektet sker i samarbete med Kompisbyrån med erfarenhet av att matcha ihop nya invandrare med svenskar. Tanken med projektet Startkompis är att nyanlända ska få träffa en svensk som kan berätta var olika institutioner och platser ligger. Den nyanlände lär sig mer om samhället, svensken får träffa någon från en annan kultur och de kanske till och med blir kompisar.

– Vi anser att det är viktigt med kontakter och nätverksbyggande. Nyanlända behöver kontakt med andra Solnabor, anser Yvonne Pettersson Svensson, enhetschef på enheten för etablering och integration vid Solna stad.

På Kompisbyrån, som samarbetar med kommunerna i projektet, tror man att promenader är en perfekt aktivitet.

– Det här är en naturlig aktivitet att samlas kring och det kräver inte så mycket språkkunskaper, säger Emma Hammar på Kompisbyrån.

Solna stad tror att många nyanlända kommer att vilja anmäla sig. För de svenskar som vill hjälpa till är detta ett bra sätt att kunna hjälpa nyanlända.

– Jag gillade enkelheten i det hela. Det ska vara en liten tröskel för den som vill vara med och man förbinder sig bara att träffas en gång, säger Yvonne Pettersson Svensson.

Det är Kompisbyrån som kommer att ta emot anmälningar och de använder sin erfarenhet för att matcha folk med varandra.

– Vi tycker att det här är viktigt. Vi vill att vår organisation ska vara så tillgänglig som möjligt, säger Emma Hammar.

Solna har sedan tidigare projektet ”Låna En Solnabo” på biblioteket där en invandrare får ”låna” en svensk för att öva sina språkkunskaper.Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Klart: Det blir Södra Hagalund

Nyheter Namnet på nya stationen klubbat Nu är det definitivt klart – den nya tunnelbanestationen i Solna ska heta Södra Hagalund. Beslutet har tagits i landstingets trafiknämnd.torsdag 26/4 16:38