QUIZ: Vad minns du av nyhetsåret på Mälaröarna?

Vilka händelser engagerade oss och er mest under 2016? Nu summerar vi ytterligare ett år på Mälaröarna. Men vad minns du av allt som hänt? Testa dina kunskaper och vinn biobiljetter.

  • Publicerad 16:49, 5 jan 2017

Januari. Skolflytten fick många föräldrar att rasa

Inför förra julen informerades personal vid Ekebyhovskolan om att det fanns idéer om att flytta skolans högstadium till Tappström. I slutet av januari konkretiserats planerna politiskt, vilket väckte starka reaktioner bland såväl föräldrar och elever som personalen och facket. Men flytten genomfördes som planerat.

Fråga 1. Hur många elever berördes av beslutet?
1. 161
X. 171
2. 181

Mars. Bert Eriksson krönte sin karriär som en eldsjäl

I år var det Bert Eriksson som utsågs till ”Årets eldsjäl” när Ekerö kommun hyllade kultur- och fritidslivet på Mälaröarna för fjärde gången. Eriksson hade varit verksam i Skå IK:s fotbollsverksamhet i 40 år när han bestämde sig för att lägga karriären på hyllan.

Fråga 2. Vilken summa bestod det stipendium Bert Eriksson fick?
1. 5 000
X. 10 000
2. 15 000

April. Spelbolagets vd blev attackerad vid hemmet

På morgonen den 13 april hade Svenska spels vd Lennart Käll precis lämnat hemmet när han plötsligt blev överfallen av beväpnade rånare. De krävde honom på pengar och stal hans mobil och kontokort. Männen dömdes senare till fyra respektive två och ett halvt års fängelse. Förhandlingen i hovrätten ägde rum i december.

Fråga 3. Hur mycket pengar krävde rånarna?
1. 2,5 miljoner
X. 2,7 miljoner
2. 2,9 miljoner

April. Stenhamraparet har en djungel – i garaget

Allt började egentligen som en vinterförvaring i garaget – men i dag är det en 20 kvadratmeter stor djungel. Vi minns väl alla Stenhamraparet Christer Redlig och Fredrick Widlund? De som alltid varit intresserade av växter och beslutade sig för att skapa sin egen 25-gradiga djungel.

Fråga 4. Vilka djur lever i deras garagedjungel?
1. Fiskar
X. Papegojor
2. Sköldpaddor

Augusti. Ekeröborna kunde börja pendla på sjön

Den hade varit omtalad länge, och den 22 augusti var det äntligen dags för premiärturen. Strax efter klockan 07 avgick pendelbåten från Tappström till Klara Mälarstrand. Ett hundratal personer och ett 20-tal cyklar åkte med. Bortsett från kritik mot avgångstiderna har båtlinjen kommit att bli ett populärt färdmedel för många pendlare.

Fråga 5. Vilken plats trafikeras inte på Ekerölinjen?
1. Stora Essingen
X. Lilla Essingen
2. Ekensberg

September. Cykeln vann över bilen på Ekerövägen

Hur långsamma är köerna på Ekerövägen egentligen? Mälarö Tidning bestämde sig för att testa sträckan mellan Brommaplan och Ekerös kommunhus – med löparskor, cykel och bil. Och cykeln vann över bilen med knapp marginal.

Fråga 6. Hur många minuter tog det för reportern Jonas att springa sträckan?
1. 36
X. 46
2. 56

Oktober. Ekerö sade nej till fler nyanlända

Under 2017 ska Ekerö kommun ta emot 153 nyanlända. Men i höstas drog kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) i nödbromsen. Kommunen anser sig inte kunna bygga vettiga bostäder snabbt nog. Regeringen har ännu inte bestämt om kommunen ska straffas.

Fråga 7. Vilken Stockholmskommun gav snart samma besked?
1. Lidingö
X. Botkyrka
2. Täby

December. Ekerö bostäder kan bli halvprivat

För snart fem år sedan fick Ekerös invånare folkomrösta om Ekerö bostäder skulle säljas. Svaret blev nej. Men i december blev frågan aktuell igen efter en invit från norska fastighetsbolaget Heimstaden, som vill köpa 49 procent av Ekerö bostäders aktier.

Fråga 8. Hur många sade nej till en försäljning 2012?
1. 66 procent
X. 71 procent
2. 76 procent

Maj. Morgonpendlarna blev trötta på fartsyndaren

Polisen fick på kort tid in flera klagomål om en bilist som körde i mycket hög hastighet på Ekerövägen på morgnarna. Han utsatte därmed både sig själv och sina medtrafikanter för stora risker. Men i en riktad laserkontroll lyckades polisen till slut ta fast fartsyndaren.

Fråga 9. Ungefär vilken hastighet mätte polisen upp?
1. 150 km/h
X. 160 km/h
2. 170 km/h

Juni. Han startade bod för lokalt kött

I början av sommaren öppnade Thomas Lund sin Ekerö köttbod på Bryggavägen. Idén var att sälja närproducerad mat där djuren inte har färdats längre sträckor för slakt, och hans förhoppning är att det i framtiden enbart ska vara kött från Mälaröarna.

Fråga 10. Vilket tv-program har Lund deltagit i?
1. Kockarnas kamp
X. Halv åtta hos mig
2. Grillmästarna

September. Aktion blev inte som planerat

Högerextrema Nordisk ungdom satte upp en banderoll vid viadukten vid Nockebybron. Men de missade att banderollen var felstavad. Den löd ”Nordisik ungdom – Ekerö”. Bilder lades upp på Facebook och fick folk att fnissa trots allvaret i organisationens budskap.

Fråga 11. I vilket område drev organisationen en kampanj?
1. Tappström
X. Närlunda
2. Sandudden

Oktober. Zelmerlöw fick ta skydd

En höstkväll befann sig Måns Zelmerlöv i stenbrottet i Stenhamra för att spela in en musikvideo till hans nya singel. Teamet fick dock hastigt avbryta när en grupp ungdomar började kasta stenar mot dem i mörkret. Polisen kom till platsen men ungdomarna kom undan.

Fråga 12. Vad heter den aktuella singeln?
1. Fire in the rain
X. Glorious
2. Should’ve gone home

Hur vinner jag biobiljetter?

Skicka din svarsrad till info@malarotidning.se eller till Mälarö Tidning, Mälarö torg 14b, 178 30 Ekerö, senast den 10 januari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Förberedde mord – nu häktas mannen

Nyheter Greps i centrum På tisdagsmorgonen greps en Mälaröbo. Mannen ska ha förberett ett mord. Under fredagen togs beslut om häktning.fredag 20/4 15:00

Ny odlingstjänst för tidspressade

Nyheter Kolonilotten möter matkassen. Så kan man sammanfatta en ny företagsidé som tar form på Färingsö.fredag 20/4 11:01

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter