Fridhemsplan borde vara bilfritt en dag i veckan tycker en Kungsholmsbo. Foto: Sacharias Källdén

Radikala förslaget: "Gör Fridhemsplan bilfritt"

En gågata i Hornsberg räcker inte. En Kungsholmsbo vill gå längre, mycket längre för att minska trafiken på ön.

  • Publicerad 15:30, 1 jun 2017

Som vi i veckan kunde berätta planerar staden att utöka den bilfria dagen i september i år med fler gator i city. Men en Kungsholmsbo tycker inte att det och stadens satsningar på gågator räcker. I ett medborgarförslag lyfter hen fram ett mer radikalt förslag: Gör Fridhemsplan bilfritt – en dag i veckan.

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

Här är förslaget:

"Fridhemsplan är idag en otillgänglig plats för gångtrafikanter. Att korsa gatorna i området känns som en övermäktig uppgift. Området är hårt trafikerat, har otjänlig luft och är mycket bullrig. Gör området bilfritt en dag i veckan, förslagsvis lördagar. Låt boende och besökare uppleva ett annat Fridhemsplan."

Vad händer med människors trivsel, välbefinnande och hälsa? Hur utvecklas handel och turismen? När jag läser Stockholms stads gångplan så förefaller den vara påtagligt defensiv i jämförelse med flera europeiska städer som Barcelona, Paris, Oslo, Köpenhamn, Madrid och Hamburg som redan är i den genomförande fasen att ställa om sina städer till att bli tillgängliga och miljövänliga. Låt oss vara "lagom mycket" visionärer, gör Fridhemsplan tillgänglig en dag i veckan!

Här vill Stockholm förbjuda bilar i city

Förslaget ska, precis som alla medborgarförslag, senare behandlas i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Staden får bakläxa om kritiserade fotbollsplanen

Nyheter Länsstyrelsen kräver en rad åtgärder för att inte stoppa den omtvistade fotbollsplanen i Fredhällsparken.fredag 21/7 14:23

Kungsholmsklubb firar 40 år – men framtiden är osäker

Nyheter Ombyggnationer av Stadshagens IP skapar oro i Mariebergs SK: "Vad som finns kvar när de är klara är jag inte säker på, men det lär bli mindre" säger ordförande Konrad Lundberg.torsdag 20/7 16:51