Boende i chock - 200 bostäder planeras i parken

För de boende har kullen mellan husen varit en grön oas i decennier. Nu vill Signalisten bygga 150–200 hyresrätterna på den så kallade Platån vid Västra vägen.

  • Publicerad 20:17, 13 nov 2017

Vi boende kommer att mobilisera oss.

Beskedet om byggplanerna kom helt oväntat för de boende:

– En kalldusch. Vi lever i chock, säger Margareta Beverloo Smith som har bott i sin lägenhet sedan 1974.

De fyra första fastigheterna på Västra vägen är hyresrätter med den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten som värd.

Resterande två fastigheter är bostadsrätter. Marken mellan husen ägs av Signalisten och det är där de planerade bostäderna ska byggas.

– Jag förstår inte hur man överhuvudtaget kan komma på tanken på att bygga bort en fin park. Vi boende grillar, spelar boule, solar och umgås där. Barnen leker och Spanska skolan är där på sina raster. Man våldför sig på vår vardag, säger Margareta Beverloo Smith.

Byggplanerna har alla förutsättningar att bli en het politisk fråga. Ärendet sticker ut lite extra eftersom två av Solnas ledande politiker bor i området:

Liberalernas kommunalråd Marianne Damström Gereben – i en hyreslägenhet.

Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Öberg – i en bostadsrätt.

I måndags sa kommunstyrelsen ja till att gå vidare med planarbetet. Arne Öberg lämnade möteslokalen, eftersom han har ekonomiska intressen i sin bostadsrätt och det fanns risk för jäv. Däremot får han uttala sig i ärendet. Precis som sitt parti ställer han sig bakom planförslaget:

– Det är klokt att Signalisten bygger på mark man själva äger. Då kan hyrorna hållas nere. Precis som mitt parti stöder jag byggplanerna även om det sker i skuggan av mitt eget hus, säger han till Vi i Solna.

Marianne Damström Gereben hade liksom Öberg konsulterat stadsjuristen och stadsledningen och fått besked om att hon inte kan anses som jävig, eftersom hon som hyresgäst inte har några ekonomiska intressen i sitt boende.

Vid måndagens kommunstyrelse fick Signalistens byggplaner stöd av Alliansen och Socialdemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick emot förslaget. Båda partierna framhåller att man är positiva till att det byggs fler hyresrätter i Solna, men vänder sig mot valet av plats.

Vänsterpartiet befarar dessutom att slutresultatet kan bli dyra hyresrätter – trots att Signalisten äger marken. Om Signalisten får bygga bostäderna kommer man nämligen ge ett så kallat exploateringsbidrag till utbyggnaden av den planerade tunnelbanestationen i Hagalund.

Totalkostnaden är beräknad till 1,2 miljarder. Stockholms läns landsting står för 350 miljoner och Solna stads del är för närvarande 650 miljoner. En summa som man hoppas få in av exploatörerna, däribland Signalisten.

”I det här fallet föreslås hyresrätter men dessa riskerar att bli så dyra att många inte kommer ha råd att flytta in”, skriver Vänsterpartiet i sitt avslagsyrkande.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) kommenterar kritiken så här:

– Solna har fjärde flest hyresrätter per invånare i länet samtidigt som de rödgröna hävdar att vi har för få. När Signalisten nu har mark de vill bygga på, är man direkt emot. En vanlig planprocess med samråd ska äga rum där alla kan lämna synpunkter. Därefter kan utformningen knådas för att spegla fler åsikter. Kanske visar det sig att en mindre yta än vad som pekats ut behövs, men det vet vi som sagt efter samrådet, säger han.

Signalisten har kallat de boende i området till ett möte.

– Vi boende kommer att mobilisera oss och göra motstånd, säger Margaretha Beverloo Smith.

MER Stationen

Hagalunds station får två uppgångar: en i nuvarande Hagalunds arbetsplatsområde och en efter Solnavägen närmare Frösundaleden

Byggstarten är tänkt till 2018 och går allt enligt planerna ska den nya stationen invigas samtidigt som hela gula linjen är klar 2024.

Totalkostnaden är beräknad till 1,2 miljarder. Stockholms läns landsting står för 350 miljoner och Solna stad för resterande 850 miljoner.

Staten har sedan överenskommelsen blev klar skjutit till 200 miljoner, vilket innebär att det för Solnas del nu återstår 650 miljoner att finansiera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Facket larmar om stressade förare

Nyheter Bussförare i Solna blir stressade av att bussen inte står framkörd när turen ska starta. Nu har facket larmat till Arbetsmiljöverket.tisdag 20/3 10:17

Peles magi skapade historia i Solna

Nyheter Tolv personer lyfts fram i ny guidad tur Flera kända och mindre kända personer har skapat historia i Solna. Snart startar en guidad tur i historieskaparnas fotspår där allt från Peles match på Råsunda till hur Gustav III anlade Hagaparken...tisdag 20/3 9:58

Flera bussförändringar väntar i Solna

Nyheter Landstinget föreslår flera förändringar i busstrafiken för 2019. Den nya busslinjen 511 rör om i grytan i Solna.måndag 19/3 10:19