Gaudys verkstad är full av verktyg som används i tillverkningen av de handgjorda smyckena. Jemima Hargreaves är en av guldsmederna som arbetar på familjeföretaget. Foto: Ylva Bergman

REPORTAGE: Familjen som brinner för att skapa unika smycken

Många timmars noggrant och skickligt handarbete ligger bakom smyckena som tillverkas i familjeföretaget Gaudys verkstad. Men det är inte alla som förstår vad det innebär att INTE massproducera: "Det är svårt att förklara att något tar 60 timmar att göra".

  • Publicerad 09:30, 18 dec 2016

Fingerfärdig, stadig på hand och bra syn – det är egenskaper som är värdefulla för den som är guldsmed. I familjeföretaget Gaudys verkstad arbetar fokuserade guldsmeder med att banka, fila, såga, löda och smida. Smyckena görs inte i en handvändning, det kan ta allt från tre timmar att göra en ring till 160 timmar att färdigställa ett armband och så klart ännu längre tid än så, allt beroende på vad kunden vill ha.

– När vi gör något utgår vi från en idé som kunden har, som jag har, eller ett samarbete mellan oss. Vi gör bara stycksaker, inga kollektioner och det vi gör är handgjort på riktigt, säger Natasja Gaudy.

LÄS ÄVEN Trendigt med traditionellt hantverk

Natasjas pappa, Eduard Gaudy, flyttade till Sverige från Österrike 1970 efter att han träffade Monica under en semester. Eduard, som redan då var färdigutbildad guldsmed, startade Gaudy tillsammans med Monica, som senare utbildade sig till gemmolog och diamantgraderare.

Fattaren Zoltan Bod tittar genom ett mikroskop när han fäster små diamanter på ett armband. Foto: Ylva Bergman

Till en början höll de till i en lokal på Hedinsgatan vid Tessinparken. De gjorde kollektioner av silversmycken och sålde till butiker som Guldfynd och Hallbergs guld.

– Pappa är guldsmed och ville inte göra massproduktion. Det gick bra för dem, men det var inte roligt. De bestämde sig för att göra smycken och juveler på riktigt och 1985 öppnade de butiken på Strandvägen 3.

LÄS ÄVEN Unga ska rädda stans hantverkstradition

Natasja är så gott som uppvuxen i verkstaden, som ligger på hemlig adress, och i dag är det hon som driver företaget, men båda föräldrarna arbetar kvar.

"Liten förståelse för hantverket"

Platina, guld, silver och ädelstenar. Noggrant handarbete under flera timmar. Vad kostar egentligen ett smycke från Gaudy? Känslan är att det inte är billigt.

– Man får vad man betalar för. Alla har olika budget, det går att göra något för de flesta. Men jag tycker det är fel formulerat om det är dyrt eller billigt. Vad är billigt? Vi kan göra en silverring för 2 000 kronor. Är det billigt? säger Natasja.

– Det finns en liten tolerans och förståelse från kunder av vad vi gör och för hantverket. Det är svårt att förklara att något tar 60 timmar att göra och att vi konkurrerar med färdigprodukter. Guld filas fel och stenar går sönder under arbetet fast det är duktiga guldsmeder, då är det tusenlappar som försvinner för oss.

Natasja Gaudy är den som i dag driver familjeföretaget, som startades av hennes föräldrar på 1970-talet. Foto: Ylva Bergman

Många av Gaudys kunder är Östermalmsbor, men långt ifrån alla. Kunder kommer också från USA, Nya Zeeland, Södermalm och Skåne. Det är kunder som har sparat till ett smycke och det är kunder som har möjlighet att köpa fler.

Kungahuset är en annan kund. Gaudy, eller Eduard personligen, är utnämnd till hovjuvelerare. Att vara hovleverantör i den här branschen handlar främst inte om nytillverkning utan mycket renoveringar, enligt Natasja Gaudy.

– Det är en jätteära att vara hovleverantör och vi har ett bra samarbete, men det är inget som är nödvändigt för vår dagliga verksamhet. Vi vill göra ett bra arbete till varje kund.

Vad är du mest stolt över?

– Det jag tycker är extra häftigt är vårt team, som lägger ner sin själ i varenda sak vi tillverkar – det är jag stolt över. Jag är extremt ointresserad av pengar egentligen, mer av produkten och hantverket, men sen är det klart att vi måste gå runt, säger Natasja Gaudy.

Jemima Hargreaves bankar med precision. Foto: Ylva Bergman

Pillgöra när små, små diamanter fästs på ett armband. Foto: Ylva Bergman

Zoltan Bod är en erfaren fattare och vet vad han gör. Foto: Ylva Bergman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor knytblus-manifestation i Gamla Stan

Nyheter Massor av folk utanför Svenska Akademien ”Alla måste gå”, står det på en av de skyltar som hålls upp i folkhavet utanför Svenska Akademien i en stor manifestation på torsdagseftermiddagen.torsdag 19/4 17:12

Domstol granskade Nobel Center-tomten

Nyheter Snart kommer domen Kampen om Blasieholmen går vidare. I veckan granskade domstol tomten.torsdag 19/4 16:43