Ridskolan i riskzonen vid stort husbygge

Staden vill bygga 600 nya bostäder runt Enskede rackethall. Det är bara en detalj – i närheten finns en ridskola med 45 hästar som inte klarar höga ljud.

  • Publicerad 09:30, 13 jan 2018

600 nya lägenheter i radhus och våningshus, varav ett på fem våningar kan ställas precis mittemot Enskede ridskola. Så ser planen ut för området runt Bägersta byväg och rackethallen. Problemet är bara att hästar inte fungerar ihop med tung byggtrafik och oväsen.

Legat där sedan 1945

Det här har staden inte riktigt förstått, menar Georg Doria, som driver Enskede ridskola ihop med sin familj. De hade ett möte med staden i somras, sedan dess har det varit tyst.

– Jag tycker att det är höjden av nonchalans att inte kontakta oss och låta oss vara med i processen. Vi har legat på den här platsen sedan 1945. Självklart kommer vi att påverkas av det här, säger han.

Ridskolan kommer att behöva minst en stor bullervall för att kunna ligga kvar när byggfordonen börjar rulla in, enligt Georg Doria

– Det handlar om säkerheten för våra elever och hästar. Hästar är ju flyktdjur och kan lätt bli rädda och få panik av höga ljud.

Enskede ridskola har 700 ridande elever varje vecka, varav många är barn och ungdomar och många, framförallt tjejer, hänger där flera timmar i veckan.

Kritisk. Georg Doria, som driver Enskede ridskola ihop med sin familj, i en av hagarna som ligger intill Sockenvägen, nära det planerade bygget. På bild även Klara Johansson, som jobbar på ridskolan. Foto: Sacharias Källdén

"Ridskolan är viktig för området"

Staden håller just nu på att undersöka förutsättningarna för att kunna bygga på marken – hur man ska lösa dagvatten, trafik, markförhållanden med mera.  

– Först när vi tagit fram en bebyggelsestruktur som vi tror på kan det bli aktuellt att träffa ridskolan igen och gå igenom de risker de ser med bostadsplanerna såsom buller med mera och hur vi kan lösa dem. Vi kommer att träffa dem igen under våren, säger Christopher Pleym, projektledare på exploateringskontoret.

– När vi diskuterat projektet med ägarna till ridskolan så har de framfört att det i första hand är byggskedet som de är oroliga över och inte själva slutprodukten. Ridskolan är en väldigt viktig aktör i området som vi från stadens sida vill ska vara kvar, tillägger han.  

Bygget tar flera år

Någon evakueringsplan för ridskolan finns inte, inte heller vet man exakt hur länge bygget kommer att pågå.

– Troligen byggs det i etapper, så hela byggtiden för samtliga lägenheter tar säkert några år. Det är först när vi kommit längre i processen som vi kommer kunna upprätta tidplaner för själva byggandet, säger Christopher Pleym.

Planen är att presentera ett förslag till detaljplan efter sommaren som skickas på samråd under hösten.

I vägen. Till höger i bild syns Enskede värdshus där staden vill bygga ett femvåningshus. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så blir nya Globen – största lyftet på 30 år

Nyheter ✓Höj- och sänkbart tak ✓Nya läktare ✓Ska klara alla konserter 720 miljoner är prislappen när Globen ska renoveras och moderniseras de kommande två åren. Nya bostäder, offentliga lokaler och kontor är också på gång i området.onsdag 17/1 12:13