Ung utan pung har tidigare bland annat gjort föreställningen "Chilla eller tjalla" (bilden). Den 13 mars har nya showen "Varför så x-trem?" premiär. Foto: Teatergruppen Ung utan pung

Rikspolischefen pratar extremism i Högdalen

Föreställningen "Varför så x-trem?" ska motverka våldsbejakande extremism bland unga. Det hoppas teatergruppen Ung utan pung, som till premiären bjudit in rikspolischefen Anders Thornberg.

  • Publicerad 20:00, 11 mar 2018

På tisdag, den 13 mars, är det urpremiär för teaterföreställningen "Varför så x-trem?" på Fria Teatern i Högdalen. Pjäsen, som är en del av ett projekt för att förebygga våldsbejakande extremism bland ungdomar, handlar om en musikgrupp där den nya medlemmen har extrema idéer. Under handlingens gång blir det tydligt hur snabbt våld kan normaliseras.

– Utmärkande för det hela är att projektet är brett men även att det tar avstamp i kultur, med teater och musik, säger Hanna Cederin, projektledare på Ung utan pung.

I publiken sitter bland annat Barnombudsmannen, Röda Korset och Brottsförebyggande rådet.

– Forskningen visar att om man ska kunna förebygga den här typen av samhällsproblem måste man vara bred och plocka från olika delar av samhället. Polisen, till exempel, behöver ha med sig föräldrar och lärare för att lyckas, säger Hanna Cederin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En av de experter som bjudits in till eftersnacket är rikspolischefen Anders Thornberg, som i februari tog över efter Dan Eliasson.

– Anders Thornberg har viktiga erfarenheter och kunskaper och kan bidra med perspektivet om vad han tror är behövs för att polisen ska kunna arbeta med detta på bästa sätt, säger Hanna Cederin.

Hur ska projektet förebygga våldsbejakande extremism?

– Dels genom att överhuvudtaget lyfta frågan och dels att göra det med teater. Det måste inte vara alltid vara superallvarligt och handla om fakta. Vi börjar med att berätta historien och sedan bygger vi på med föreläsare och workshops, säger Hanna Cederin.

Ung utan pung (som syftar på pengapung) startades 1981 i Rågsved. Förutom premiären på Fria Teatern i Högdalen går föreställningen även den 15 mars, för högstadieelever i Södertälje.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Strandade hissresenärer lovas gratis taxi

Nyheter Ny lösning ska fixa strulet när Nybovshissen stannar När hissen inte fungerar bubblar frustrationen upp hos många resenärer. Nu kan den som behöver ta sig till Nybohov när hissen "Klumpen" tillfälligt är ur funktion få en gratis taxiresa upp.torsdag 22/3 10:26

Allt fler är nöjda med sin vårdcentral

Nyheter HELA LISTAN: Så rankas alla mottagningar i Stockholm Allt fler stockholmare är nöjda med sin vårdcentral. Det visar helt färska siffror från SKL. Men populariteten mellan olika mottagningar skiftar stort. Kolla listan för att se hur vårdcentralerna i...torsdag 22/3 6:50