Rivningen av Astoriahusets flygel har börjat

Omgörningen av Astoriahuset på Östermalm är i gång – en slakt av Stockholms kulturarv, menar motståndare till projektet.

  • Publicerad 15:43, 5 jan 2018

Förändringen av det anrika 1870-talshuset har väckt starka protester bland dem som vill bevara byggnaden intakt. Det är ett av Stockholms få bevarade bostadspalats i sten med niorumsvåningar.

Rivningarna gäller Astoriahusets flygel som vetter mot Sofi Almqvists plats. Flygeln ska ersättas med en modern och högre kontorsbyggnad.

Astoriahuset ska dessutom göras mer tillgängligt för allmänheten genom etablering av butiker och restauranger. Byggnaden ska också genomgå en omfattande restaurering där originaldetaljer bevaras.

Långdraget. Astoriahusets eventuella rivning har stötts och blötts under flera års tid, men i april vann detaljplanen för omgörningarna laga kraft. Foto: Anna Sandqvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De hjälper unga kriminella på banan igen

Nyheter Okänd verksamhet på Södermalm stöttar hundratals Råna och slåss? Inga problem. Sjunga en egenskriven låt i musikstudion? Jätteläskigt. På Södermalm pågår arbetet med att hjälpa unga kriminella tillbaka till samhället och motivera dem att leva ett...lördag 21/4 10:00

Nu kliver Tord Grip fram ur Svennis skugga

Nyheter Succétränaren om sin klassresa I många år var Tord Grip mannen bakom framgångssagor som Sven-Göran "Svennis" Eriksson och Sveriges brons i fotbolls-VM 1994. 80 år fyllda kliver nu Östermalmsbon ut ur skuggan med en biografi om...lördag 21/4 9:00