Rivningen av Astoriahusets flygel har börjat

Omgörningen av Astoriahuset på Östermalm är i gång – en slakt av Stockholms kulturarv, menar motståndare till projektet.

  • Publicerad 15:43, 5 jan 2018

Förändringen av det anrika 1870-talshuset har väckt starka protester bland dem som vill bevara byggnaden intakt. Det är ett av Stockholms få bevarade bostadspalats i sten med niorumsvåningar.

Rivningarna gäller Astoriahusets flygel som vetter mot Sofi Almqvists plats. Flygeln ska ersättas med en modern och högre kontorsbyggnad.

Astoriahuset ska dessutom göras mer tillgängligt för allmänheten genom etablering av butiker och restauranger. Byggnaden ska också genomgå en omfattande restaurering där originaldetaljer bevaras.

Långdraget. Astoriahusets eventuella rivning har stötts och blötts under flera års tid, men i april vann detaljplanen för omgörningarna laga kraft. Foto: Anna Sandqvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Staden tvingas köpa bostäder i Hagastaden

Nyheter Rekorddyra lägenheter ska lösa LSS-krisen Bristen på bostäder för Vasastans funktionshindrade gör att staden nu vill köpa 13 lägenheter i Hagastaden – för över 50 miljoner kronor. Det rapporterar tidningen Mitt i.tisdag 23/1 17:55

Norra Djurgårdsstaden kan få mobil förskola

Nyheter Förskolebuss ska lösa lokalbrist Med inspiration från sydligare breddgrader kan Norra Djurgårsstaden få en förskolebuss.tisdag 23/1 17:32