Tomten finns i Kårstaskogen, vem kunde tro det? Foto: David Peacock

Rovaniemi? Glöm det, tomten bor ju här!

Istället för att vänta på tomten hemma på julafton går familjer i Kårsta ut i skogen där tomten väntar med julklappar. Jultraditionen, som är otroligt omtyckt, har hållit på i mer än tio år.

  • Publicerad 11:54, 19 dec 2017

Varje år sitter tomten på en renskinnsfäll vid en brasa ute i skogen i Kårsta. Omringad av lyktor väntar han på traktens vuxna och barn för att dela ut julklappar. Det var Staffan Hassius som tillsammans med fler andra startade julaftonstraditionen för mer än 10 år sedan.

– Det är rätt kul att många tror att tomten kommer från Rovaniemi, men så visar det sig att det så nära som Kårsta.

50 personer med

Idén fick han efter att ha hyrt in en tomte 2005 och tyckte att det var lite väl konventionellt. De borde kunna hitta på något eget, tänkte han. Hyr-tomten, som precis flyttat in från Norrland, berättade om deras tradition med en tomte som väntade i skogen.

– Nästa år gick fem-sex familjer ihop i ett fackeltåg för att hälsa på tomten i skogen och året därpå upptäckte ännu fler traditionen och uppemot 40 personer var med.

I år har redan ett tiotal familjer anmält intresse och Staffan tror att de kommer komma omkring 40-50 personer, men liksom förra året är det tomtemor som väntar vid brasan eftersom tomten fått förhinder.

Mysig stämning

Klockan 16.30 möts familjerna som deltar för att gå i fackeltåget till tomtemor. I många av husen de passerar släcks ljusen för att människor vill se fackeltåget ordentligt.

– Det är otroligt pampigt, säger Staffan,

Traditionen är enormt omtyckt. Staffans son, som varit med sen barnsben, verkar otroligt fäst vid julfirandet.

– Det sitter väldigt djupt rotat hos honom. Det är en väldigt mysig stämning och det är speciellt att gå till tomten och inte vänta på honom hemma, säger Staffan.

Varje år delar även tomten ut en julskinka till en Vallentunabo eller förening som gjort en behjärtansvärd insats. Förra året gick skinkan till fritidsförvaltningen med dess personal i Vallentuna kommun.

Donerar pengarna till cancerfonden

Varje familj betalar 100 kronor till tomten och lämnar sina klappar innan fackeltåget avgår. Pengarna går oavkortat till välgörande ändamål och har hittills skänkts till en barnby i Zambia, men i år går pengarna till Cancerfonden.

– Det är lite personligt i år eftersom en granne drabbats av cancer och därför vill vi skänka pengarna till Cancerfonden i år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny lokal för integration i Täby - Men brist på volontärer

Nyheter "Rädd och blyg för det nya" Föreningen En utsträckt hand har fått nya lokaler för att anordna öppet hus där nyanlända och volontärer kan mötas och lära känna varandra. Men volontärer är det brist på.tisdag 23/1 12:06

Förslaget: rådgivning på biblioteken i Danderyd

Nyheter "Jag brinner för att hjälpa andra" Danderydsbon Farelle Jean-Simon vill hjälpa andra att hitta sin inre drivkraft och rätt i yrkeslivet. Därför vill hon skapa mötesplatser på biblioteken i kommunen.tisdag 23/1 11:55