Helnyktert. Socialdemokraterna vill inte att kommunen bjuder någon på alkohol. Foto: Mostphotos

S-politikerna vill se en nolltolerans mot alkohol

Socialdemokraterna på Mälaröarna vill inte att kommunen ska bjuda någon medarbetare på alkohol – inte en droppe. Men kommunalrådet tror inte på en nolltolerans.

  • Publicerad 10:01, 16 dec 2016

Varenda skattekrona som går till alkohol är en bortslösad skattekrona. Det menar några lokala S-företrädare. Nu vill de att Ekerö kommun helt slutar bjuda medarbetare på alkohol.

– Folkhälsoperspektivet och den skadliga alkoholkulturen i samhället är vårt primära argument. Om du själv har problem med alkohol eller riskerar att få det ska du inte behöva utsättas för den risken via kommunen, säger Johan Hammarström (S), partiets ordförande på Mälaröarna.

LÄS ÄVEN: Läsarna: Alkohol för skattepengar är okej – ibland

– Medarbetarna kan såklart välja själva vad de vill dricka, men skattepengar ska inte automatiskt gå till alkohol.

Enligt kommunens egna riktlinjer ska måttfullhet alltid iakttas när det bjuds på alkohol. Men den principen räcker inte, menar S-politikerna.

– Nej, vi vill inte att alkohol inte erbjuds någon i kommunens regi.

Ni vill ha en nolltolerans?

– Ja, en vit princip, säger Johan Hammarström.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) tror dock mer på måttfullhet än förbud.

– Det är väldigt sällan kommunen bjuder på alkohol, så det är egentligen inte ett problem.

LÄS ÄVEN: Kommunchefernas fjällresa kostade en kvarts miljon

Reuterskiöld tycker däremot att det är viktigt att kunna visa uppskattning för exempelvis medarbetare som jobbat länge.

– Då kan det vara lämpligt att fira av dem med en riktig middag. Till det hör alkohol för dem som vill dricka det. Nolltolerans är inte svaret här, utan snarare måttfullhet.

Socialdemokraterna lyfter fram hälsoriskerna med alkohol, vad säger du om det?

– Ja, för vissa kan det innebära hälsorisker. Men för merparten gör det inte det. Då tycker jag inte att man ska stänga dörren för all form av alkohol. Vid vissa tillfällen kan det vara lämpligt.

Kommer det här någonsin att ses över?

– Det finns all anledning att kontinuerligt se över det, säger Adam Reuterskiöld.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 11:36

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter