StockholmDirekt fick en exklusiv förhandstitt på de nya operationssalarna. Foto: Caroline Cederquist

Så blir supermoderna rummen på nya Södersjukhuset

2019 ska de nya operationssalarna på Södersjukhuset stå klara. Och den här gången ska inte misstagen från Nya Karolinska upprepas.

  • Publicerad 06:30, 19 jun 2017

I en källarlokal på Rosenlunds sjukhus finns en fullskalig prototyp av de 24 operationssalar som nu byggs på Södersjukhuset. Här testas utrustningen för att slippa obehagliga överraskningar samtidigt som personalen får en chans att lära känna sin framtida operationssal. Stephan Serenius är projektledare och överläkare på SÖS.

– Det är vi som kommer från verksamheten och arbetar på golvet som ska driva projektet. Det är också en stor vinst att personalen får komma hit, det skapar en positiv känsla.

När Nya Karolinska byggdes var inte personalen involverad på samma sätt, vilket också resulterat i en del väldokumenterade problem. Dessa ska undvikas när Södersjukhuset moderniseras och byggs ut med 50 000 kvadratmeter till 2019.  

För tidigt födda barn ska få bättre vård i Stockholm

Operationssalen har ett avancerat bild- och ljudsystem. Foto: Patrik Wirén

Foto: Patrik Wirén

Operationssalen är 60 kvadratmeter och innehåller förutom narkosapparat, röntgenutrustning och annat som hör en operationssal till också ett stort antal monitorer. Stephan Serenius förklarar att det ger alla som befinner sig i rummet full delaktighet i det som händer.  

– Det är ett väldigt avancerat bild- och ljudsystem i rummet. Styrsystemet kan närmast liknas vid en flygplats.

Modulväggarna är anpassningsbara och skapade av material som gör att de yttre väggarna enkelt kan bytas ut eller ändra karaktär. Lisa Parker är medicinteknisk ingenjör på SÖS och även hon en av projektledarna.

– En annan unik sak är att salen är generell och ska fungera för alla specialister. Vi behöver alltså inte ha särskilda lokaler för olika ändamål.

Stephan Serenius:

– Det är en stor investering, men jag tror den kommer löna sig väldigt snart. Inte minst genom engagemanget från personalen.

Förutom StockholmDirekt finns även landstingsråden Marie Ljungberg Schött (M), Peter Carpelan (M) och Paul Lindquist (M) på plats för att ta en titt på den uppdaterade operationssalen. Marie Ljungberg Schött medger att man lärt av tidigare misstag.

– Det är väldigt bra att man tar lärdom av tidigare erfarenheter. Sedan går det alltid, som i fallet med NKS, att komma i efterhand och fråga varför gjorde de inte si eller så?

Peter Carpelan säger att projektet är ett tecken på ett nytänk han tidigare saknat.

– Historiskt sett har vården varit förändringsobenägen. Man behöver utveckla verksamheten och hitta mer av ett modernt arbetssätt, vilket gagnar både patient och personal.

Finskt knep ska minska förlossningsskadorna på SÖS

Foto: Caroline Cederquist

Foto: Caroline Cederquist

Stephan Serenius berättar om projektet för landstingsråden Paul Lindquist, Peter Carpelan och Marie Ljungberg Schött. Foto: Caroline Cederquist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.