Nästa år kommer kommunen att låta bredda väktarbolagens ronderingar till att även gälla bostadsområden. Foto: Pressbild/Mostphotos

Så breddar Täby kommun väktarbolagens uppdrag

En miljon kronor ska tillsättas för att fler väktare ska rondera i kommunen. Då utökas insatsen från kommunala fastigheter till att även gälla villagator, berättar Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 11:59, 23 nov 2017

Som Täby Nyheter tidigare skrivit om läggs det i Alliansens budget för 2018 ökade resurser på trygghet, bland annat med väktare som ronderar i kommunen.

– Vi måste motverka de ökade bostadsinbrotten som polisen inte verkar mäkta med, sa Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordfförande i samband med budget-släppet.

Redan i dag har Täby kommun väktare men enligt Leif Gripestam ronderar de i första hand skolor och kommunala fastigheter.

– Det här är en förstärkning. Under vissa perioder på året ökar inbrotten. Då är meningen att förstärka och göra fler ronderingar och försöka samarbeta med polisen, säger Leif Gripestam.

LÄS ÄVEN: "Nu går Täbybor ihop för att anlita väktarbolag"

I budgeten för 2018 läggs en miljon nya kronor på att utöka väktarronderingen. Leif Gripestam poängterar att de tagit initiativet för att folk upplever otrygghet.

– Polisen kan inte motverka bostadsinbrott, det är minimala fall som klaras upp. Då känner sig folk otrygga och det är viktigt att vi jobbar med den frågan. Olika kommuner, olika problem och det här ett sådant problem Täby drabbas av.

– Det känns naturligtvis inte bra att Täby är en av de kommuner som är utsatta för många bostadsinbrott.

LÄS ÄVEN: Nya trenden: Grannar hyr in egna väktare

Kommer vakterna nu att röra sig mer i villakvarter?

– Ja, det är tanken.

Vet du om andra kommuner gör något liknande?

– Vet ej. Det är helt och hållet vår idé. Alla kommuner har väktare, men om de riktar in sig på att exklusivt förhindra bostadsinbrott vet jag inte, jag har inte läst om det i alla fall.

Kan du se någon fara med den här utvecklingen?

– Ja, det är naturligtvis väldigt obra på det sättet att polisen inte fungerar i Sverige. Det är väldigt svårt att reda ut de här typen av brott, men det är ändå så att frågan borde tas på större allvar för det är väldigt kränkande för den enskilda individen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hyllade 20-åringen på Byleskolan – "Har blivit mer vuxen här"

Nyheter "Ge oss Niklas på förstasidan, annat vore skandal!" Täbybon Niklas Byström rankas högt av sina medarbetare på Byleskolan. Här berättar han om hur hans arbete fått honom att bli mer vuxen.måndag 18/12 16:59

Här paras nyanlända ihop med etablerade Danderydsbor

Nyheter "Fanns inte i mitt hemland" Danderyds kommun och Friskis och Svettis vill hjälpa nyanlända att komma in i samhället, och öka förståelsen för de som kommer hit. Därför har de startat projektet med en träningskompis.måndag 18/12 16:57